Събота, 15 Декември 2018
Събота, 15 Декември 2018

Дадоха право на КЕВР все пак да разрешава сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком"

Дадоха право на КЕВР все пак да разрешава сделки като тази между ЧЕЗ и "Инерком"

Също така се дава се възможност регулаторът да отнеме лиценза на компания, ако наруши разпоредба

Депутатите за пореден път промениха мнението си за Закона за енергетиката и окончателно дадоха право на Комисията за енергийно и водно регулиране да разрешава сделки с като тази между ЧЕЗ и фирмата на Гинка Върбакова "Инерком".

Буквално до преди часове ГЕРБ бяха твърдо "против" въвеждането на подобно правомощие, обяснявайки, че така държавата може да попадне в неприятна ситуация и срещу нея да бъдат заведени нови арбитражни дела. Сега обаче Делян Добрев обяви, че е взето политическо решение за подкрепа на тази идея, лансирана от "Обединените патриоти". Против гласуваха единствено от ДПС.

"Посланието, които изпратихте към инвеститорите, е, че без разрешение от държавата никой няма да може да прави бизнес в енергетиката или да излезе от този сектор. И по времето на Тодор Живков нямаше такава репресия", коментира веднага след вота Рамадан Аталай от ДПС.

Припомняме, че в началото на април без реално противопоставяне премина гласуването на първо четене, но вчера (24 април) депутатите от енергийната комисия в парламента отхвърлиха предложенията на "Обединени патриоти".

С гласуваните на второ четене текстове се постановява КЕВР изрично да е органа, който да разрешава действия по разпореждане с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски дружества, които са лицензирани за пренос на електроенергия, топлинна енергия и газ.

Също така се дава се възможност регулаторът да отнеме лиценза на компания, която наруши тази разпоредба.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар