Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

Процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене” ще има до края на 2018-та

Процедура за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене” ще има до края на 2018-та

До броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“

България трябва да потърси възможност за реализирането на пазарен принцип и без държавна гаранция на АЕЦ „Белене“, за да стартира този процес ще бъде необходим мандат от парламента. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на форума „Атомекспо 2018“ в Сочи.

Енергийният министър посочи, че до броени дни в Народното събрание ще бъде внесен докладът с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене“.

„Решението, което предлагаме е ясно“, каза тя и добави, че разполагаме с много сериозни активи.

„Всичко онова, което притежаваме като активи е изключително сериозно – това са близо 3 млрд. лв. пари на българските данъкоплатци. Имаме оборудване, имаме лицензирана площадка, имаме нотифициран проект от ЕК още през 2007 г. Всичко това прави този проект възможно най-бързо да се реализира в сравнение с другите проекти в региона. Аз мисля, че ние трябва да опитаме да потърсим вариант за възможност за реализация на пазарен принцип и без държавана гаранция. За да стартира този процес, ще ни бъде необходим мандат от парламента“, подчерта министър Петкова, цитирана от БГНЕС.

Според нея единственият вариант НЕК, БЕХ и българската държава да си възстановят всички средства, които са инвестирани до момента, е реализацията на този проект.

„Ако се върви към някой от другите варианти за реализиране на оборудването – да не е площадката на АЕЦ „Белене“, това означава, че трябва да се отпишат автоматично от активите на НЕК близо 1,3 млрд.лв., а това не е най-доброто икономическо решение. Затова ние сме се концентрирали в тази посока – максимално използване на всичко, което притежаваме, с цел защита на националния интерес и на енергийната ни сигурност“, каза министър Петкова.

Тя посочи, че ще уведоми руските ни партньори и потенциалните инвеститори, след като бъде взето решението на НС.

„След това ще бъдат проведени срещи с производителите на оборудването, с потенциални инвеститори. В рамките на една открита, конкурентна процедура ще изберем един стратегически инвеститор, или стратегически инвеститори“, каза тя.

Петкова каза, че до края на годината трябва да е стартирала процедурата, свързана с избор на стратегически инвеститор, в случай, че НС ни даде мандат. „Това ще стане с конкурс с ясни критерии и условия. Надяваме се да бъде потвърден инвеститорският интерес, който се заявява към момента и да се повяват нови инвеститори и до края на годината да имаме по-конкретна информация“, добави енергийният ни министър.

На въпрос дали има вероятност АЕЦ „Белене“ да бъде изградена по модела на унгарската „Пакш“, Петкова каза, че и такъв вариант се разработва от Министерството на енергетиката. „Там има определени параметри, които на този етап се разминават с нашата визия да няма държавна гаранция, да няма договори за дългосрочно изкупуване. Аз мисля, че по-добрият вариант е да се опитаме да реализираме проекта в тези рамки, които правителството е задало още преди 2 г. , когато излезе решението на арбитража и когато за всички нас беше важно, че трябва да се търси решение за оползотворяване на оборудването“, уточни министър Петкова.

На въпрос дали „Росатом“ ще участват в строителството на АЕЦ „Белене“, Петкова заяви: „Колегите от „Росатом“ са конструктори на проекта, производители на оборудването. Без съдействието и без тях няма как да вървим напред. Тук искам да отбележа, че едно прекрасно сътрудничество с колегите от „Росатом“. Мисля, че там няма да имаме никакъв проблем“.

Министър Петкова заяви, че няма как една АЕЦ да бъде изградена без да е налице държавно участие.

„НЕК притежава всички активи, всички разрешителни. Това, което смятаме, че е добре да се направи в случая, е държавата да участва чрез активите, които притежава. Те ще бъдат отделени в една отделна проекта компания. Тя ще проведе процедурата за избор на инвеститор“, каза още тя.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар