Събота, 19 Януари 2019
Събота, 19 Януари 2019

"Русатом сервис“ представя до юли анализ за 6-и блок в АЕЦ Козлодуй

"Русатом сервис“ представя до юли анализ за 6-и блок в АЕЦ Козлодуй

Представителите на руската компания проведоха среща с министър Теменужка Петкова

Анализът за удължаването на живота на 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй“ ще бъде готов до 31 юли 2018 г. Това заяви директорът на "Русатом сервис“ Евгений Салков пред Канал 3 в Сочи по време на международното изложение "Атомекспо”.

Представителите на руската компания проведоха среща вчера с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на изложението „Атомекспо”. По време на разговорите тя е заявила, че подкрепя сътрудничеството с руската страна по проекта за удължаване живота на 6-и блок в АЕЦ "Козлодуй”.

Още новини от България ще намерите тук

"Работата трябва да бъде завършена до 31 юли 2018 г. Можем да кажем, че всички документи ще бъдат предадени в съответствие с графика. Ние планираме през юни или юли да проведем координационен комитет, на който работните групи и от руска, и българска страна ще отчетат резултатите“, каза Салков. Според него е важно, че България е съвместила работата по модернизацията с повишаването на мощността на блоковете.

"Най-важното е, че тези два блока ще могат да се експлоатират още 30 години. И ако сравним каквато и да е сума, похарчена за модернизацията, и срокът на удължаване на живота, излиза много ефективно, в сравнение с това да строим нова мощност“, заяви Салков.

По време на разговорите Петкова е отбелязала, че модернизацията на 6-и блок е един от основните приоритети в сферата на енергетиката, залегнал в програмата на настоящето правителство. „Бъдещата работа на АЕЦ „Козлодуй“ е от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност“, каза министър Петкова.

Представителите на руската компания са изразили увереност, че двустранното сътрудничеството между страните ще продължи и в други направления за модернизация на ядрения отрасъл у нас.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар