Понеделник, 17 Юни 2019
Понеделник, 17 Юни 2019
7 общини ще ползват финансов ресурс за по-чист въздух

7 общини ще ползват финансов ресурс за по-чист въздух

Списъкът е оповестен от министър Нено Димов

Монтана, Видин, Смолян, Димитровград, Столичната община, Бургас и Благоевград са първите общини, които ще ползват финансов ресурс от 65 млн.лв. от ЕС за подобряване на качеството на атмосферния въздух, предаде БНТ2-Пловдив.

Списъкът е бил оповестен от министър Нено Димов. Общините ще може да закупят печки за отопление на пелети, които ще бъдат раздадени на гражданите безплатно, за да заменят твърдото гориво, което е сериозен източник на замърсяване.

Пловдив не попадна сред първите общини, които ще получат пари за по-чист въздух. Поради това пловдивските общински съветници са настояли кметът Иван Тотев да им обясни защо градът е изпуснал тези средства, при положение, че той редовно присъства в класациите за най-мръсен въздух.

"По принцип на този етап не сме включени в първия етап, които са 65 милиона. Писали сме писмо и правим постъпление да бъдем включени, защото наистана има общини, които са със по-чист въздух, и не виждам защо са там, а нас ни няма", коментира пред БНТ2-Пловдив Розалин Петков - зам.-кмет на Пловдив.

Община Пловдив има разработена програма за подобряване качеството на въздуха и план за действие. През месец февруари се проведе и обществено обсъждане по темата. Двата документа трябва да се съгласуват с РИОСВ и Министерството на околната среда и водите, след което да се гласуват в Общинския съвет. Това не се е случило до този момент, което може да е причинина градът да не е сред одобрените 7 общини.

"Ако ние сме изпуснали първата бройка, а явно сме я изпуснали, то втората покана не трябва да я изпускаме, когато е есента, защото всички сме загрижени за нашия град и за здравето на нашите деца.", заяви и Камен Шишманов - общински съветник.

Вторият етап на оперативната програма ще бъде отворен през есента. Общите средства от 111 милиона лева са за 21 български града, заради които срещу България тече наказателна процедура за мръсен въздух.

 

Оставете коментар