Сряда, 21 Ноември 2018
Сряда, 21 Ноември 2018

Министерството на труда ще съдейства на миньорите от Бобов дол да си намерят нова работа

Министерството на труда ще съдейства на миньорите от Бобов дол да си намерят нова работа

400 души ще останат без работа от следващия месец

Министерството на труда и социалната политика ще съдейства на миньорите от Бобов дол, които предстои да бъдат съкратени, да си намерят нова работа или да се преквалифицират. Това съобщи ресорният министър Бисер Петков, предаде БНР.

„На ниво община вече вървят разговори с инвеститори, с цел предложения за работа към миньорите. Кодексът за социално осигуряване предвижда един привилегирован режим за пенсиониране на полагащите подземен труд“, каза министър Петков, който участва в конференцията „Образование и труд - локални проблеми, глобални решения“.

По-късно днес със съкратените миньори от Бобов дол ще се срещне омбудсманът Мая Манолова и представители на социалното министерство, за да обсъдят бъдещето на 400 души, които ще останат без работа от следващия месец заради предстоящото закриване на последния подземен рудник за добив на въглища.

Кметът на града Елза Величкова съобщи, че до началото на юли се очаква в Общината да бъде проведено заседание с участието на заинтересованите по случая страни.

Съкращенията на миньорите започват от 16 юли, казаха от Бюрото по труда.

Общинската управа на Бобов дол е категорично против съкращенията и ликвидирането на отрасъла, каза бившият заместник-кмет и бивш общински съветник, сега говорител на Общината Валери Радлев.

"Още през 2000 година правителството на Иван Костов прие програма за техническа ликвидация, консервация и ликвидация на подземния въгледобив. Беше ясно, че предстои закриване на минната промишленост в България. Това, което трябваше да направят всички кметове на Бобов дол, е да се иска от правителството държавата да се намеси, като осигури преки инвестиции в районите, общините, където има минна промишленост“.

Акцент в днешната среща ще се постави на бъдещето на миньорите, много от които са в пенсионна възраст, но поради законодателни промени няма да могат да се пенсионират. Други имат нужда от преквалификация и нови работни места, уточняват от пресцентъра на омбудсмана.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар