Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Над 50 млн. лв. са необходими за ремонт на вертолетите на армията ни

Над 50 млн. лв. са необходими за ремонт на вертолетите на армията ни

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята. 

По думите на военният министър за възстановяване на летателната годност на част от наличната вертолетна техника на бойната ни авиация са необходими малко над 50 млн. лева.

Каракачанов посочи, че предложенията за промени в ЗОП трябва да се съгласуват с Агенцията по обществените поръчки. Той уточни, че става въпрос единствено за поръчките, свързани с ремонт и поддръжка на бойната техника.

Министърът отбеляза и възможността да има предварително сключвани договори за ремонти, които да се изпълняват при наличие на средства, за да няма забавяния, причинени от обжалване на процедури със заводите, които трябва да доставят резервните части.

В отговор на въпрос Каракачанов потвърди, че в момента няма нито един изправен Ми-17, защото по думите му не може да се разчитат средства само за планов ремонт на една машина годишно.

Трябва да се отделят средства за повече вертолети, никой не е предполагал, че ще се случи подобна катастрофа, посочи министърът. По думите му в случаи на пожари могат да бъдат използвани и вертолети "Кугър", но много по-неефективно, защото могат да носят само малко над 1 тон вода, за разлика от 3 тона при Ми-17.

Можем да се обърнем към някои частни фирми в България, които имат подобни вертолети, както и към наши съседи и партньори, посочи министърът.

Каракачанов посочи, че не е коректно да коментира възможните причини за инцидента с вертолета Ми-17, при който загинаха двама пилоти, преди да са се произнесли компетентните органи. Все пак той добави, че не е съвсем убеден дали причината е в опашния винт на машината.

Свързани статии (по етикет)

  • Всеки зает създава 21.5 лв. БВП за един отработен час

    По предварителни данни през третото тримесечие на 2019 г. БВП на един зает се увеличава с 3.0% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ)

  • С искане за ремонт: Трети ден блокада на пътя за Кърджали

    От стачния комитет обявиха готовност за гражданско неподчинение и постоянна блокада на пътя за Кърджали

  • Ето как ще изглежда площад "Св. Неделя"

    Студиото на световното величие в архитектурата Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс на Столичната община за новата визия на площад "Св. Неделя" в центъра на София. Резултатите бяха обявени днес от многонационално жури в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова

Оставете коментар