Четвъртък, 22 Август 2019
Четвъртък, 22 Август 2019
Над 50 млн. лв. са необходими за ремонт на вертолетите на армията ни

Над 50 млн. лв. са необходими за ремонт на вертолетите на армията ни

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята. 

По думите на военният министър за възстановяване на летателната годност на част от наличната вертолетна техника на бойната ни авиация са необходими малко над 50 млн. лева.

Каракачанов посочи, че предложенията за промени в ЗОП трябва да се съгласуват с Агенцията по обществените поръчки. Той уточни, че става въпрос единствено за поръчките, свързани с ремонт и поддръжка на бойната техника.

Министърът отбеляза и възможността да има предварително сключвани договори за ремонти, които да се изпълняват при наличие на средства, за да няма забавяния, причинени от обжалване на процедури със заводите, които трябва да доставят резервните части.

В отговор на въпрос Каракачанов потвърди, че в момента няма нито един изправен Ми-17, защото по думите му не може да се разчитат средства само за планов ремонт на една машина годишно.

Трябва да се отделят средства за повече вертолети, никой не е предполагал, че ще се случи подобна катастрофа, посочи министърът. По думите му в случаи на пожари могат да бъдат използвани и вертолети "Кугър", но много по-неефективно, защото могат да носят само малко над 1 тон вода, за разлика от 3 тона при Ми-17.

Можем да се обърнем към някои частни фирми в България, които имат подобни вертолети, както и към наши съседи и партньори, посочи министърът.

Каракачанов посочи, че не е коректно да коментира възможните причини за инцидента с вертолета Ми-17, при който загинаха двама пилоти, преди да са се произнесли компетентните органи. Все пак той добави, че не е съвсем убеден дали причината е в опашния винт на машината.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар