Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Младен Маринов: Отчитаме спад на извършените престъпления с 5,5%

Младен Маринов: Отчитаме спад на извършените престъпления с 5,5%

Засилват се мерките по сигурността на границата, за да не се пренасят зарази

Близо три часа продължи вчерашното заседание на оперативния щаб, присъстваха абсолютно всички представители на институтии, които имат правомощия по решаване на този проблем, коментира главният секретар на МВР Младен Маринов в сутрешния блок на БНТ.

Според Маринов изнесената от БАБХ е много точна и очертава сериозен проблем, дори като заплаха за националната сигурност. Той обясни, че са били набелязани мерките, които ще се предприемат съвместно с БАБХ и Агенция "Митници". Те са свързани със засилване на сигурността по границите, проверка на автомобилите, тъй като африканската чума може да бъде пренесена и в хранителни продукти от свинско месо, които се вкарват от шофьори или туристи.

По отношение на проблема с животните в Ямболска и Бургаска област Младенов заяви, че силно се надява стопаните там да разбират сериозността на проблема.

"Да, това решение да се умъртвят техните животни наистина е много трудно и знам, сигурно тези хора го преживяват много тежко, тъй като е свързано изцяло с техния живот. Техния живот е минал в тази дейност. В крайна сметка се надявам да осъзнаят, че това предотвратява един бъдещ проблем, който ще засегне цялата страна и ще засегне и производителите, които няма да имат достъп до европейски пазари и въобще до пазари.", заяви Марин Маринов.

За т.нар. акция "Респект" главният секретар на МВР обясни, че тя не е нещо ново, още с встъпването си в длъжност един от приоритетите е бил ограничаване на битовата престъпност. Според него целта е да се наситят определени населени места с по-сериозно полицейско присъствие по линия на оперативно-издирвателната работа, да се проверяват лица от активния криминален контингент с оглед тяхното местонахождение, миграция, в момента по-засилено е присъствието по черноморските курорти.

Наистина отчитаме спад на извършените престъпления като цяло с 5,5 %, съобщи Маринов. "Сериозен е спадът при извършваните грабежи, като там се покачва и разкриваемостта, която средно за страната е 45,4% - разкриваемостта при грабежите", допълни той.

По отношение на кражбите - имаме също намаление в сравнение с миналата година, процентът на разкриваемост там е 31,6, коментира той. "Като цяло мога да кажа, че по всички показатели, които формират битовата престъпност, ние отчитаме намаление на извършените престъпления", заяви още Младенов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар