Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

Тристранният съвет изгони Мая Манолова от заседанието си за ТЕЛК

Тристранният съвет изгони Мая Манолова от заседанието си за ТЕЛК

Манолова: "Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“ 

Председателят на Националния съвет за тристранно сътрудничество Валери Симеонов не допусна омбудсмана Мая Манолова от заседанието с обяснението, че то е закрито, а Манолова не е член на съвета.

Омбудсманът заяви, че темите, които ще се обсъждат са важни, а по един от законопроектите дори тя е вносител - този за ранното пенсиониране на миньорите. "Мястото на омбудсмана е там, където се обсъждат проблеми, които засягат правата хората и това ми е разрешено от закона за омбудсмана“, коментира с огорчение Манолова. Тя обясни, че Светлана Ангелова от ГЕРБ я е помолила да защити съвета на Тристранка вместо нея, тъй като народният представител има ангажимент в избирателния си район. По думите й социалният министър Бисер Петков е знаел за това от седмица. 

Председателят на заседанието Симеонов каза, че омбудсманът не е поканен официално и заяви, че ако е искала да присъства е трябвало да се обърне към него преди заседанието.

От БСП също коментираха случилото се и излязоха с позиция, в която се посочва, че е неприемливо омбудсманът да бъде гонен от заседание на Тристранния съвет, още повече в момент, когато се обсъждат ТЕЛК и пенсионирането на миньорите - въпроси, които засягат пряко живота на хиляди българи. В текста разпространен от БСП се казва още: "Ролята на обществения защитник е да отстоява правата на човека. В тази връзка, аргументът за неспазена процедура по присъствие на омбудсмана на заседанието е несъстоятелен и е опит за поредно непрозрачно вземане на решения. В петък народни представители от "БСП за България" се срещнаха с миньори. И тогава, и сега заявяваме, че подкрепяме промените за пенсионирането им."

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова представи предложенията за нормативни промени, подчертавайки, че досегашните нормативни текстове са довели до липса на специалисти и затруднения за пациентите. "Предвижда се лекарите да могат да работят и на друго място, освен в ТЕЛК; пациентите ще могат да подават документите си и по пощата, подготвяната електронна система ще бъде свързана и с НЗОК, с което се цели по-добър контрол и др.", допълни Йорданова. След въвеждане на е-досието - до края на 2019 г., електронната система на ТЕЛК ще се доусъвършенства и ще има още по-голяма прозрачност, каза още тя. По думите й работи се и по облекчаване на администрирането за издаване на решенията на ТЕЛК.

Предстои още утвърждаване на вътрешни правила за лекарите от ТЕЛК, за личните лекари, даващи направление за ТЕЛК и др. С промените в правилника ще се подобри качеството на медицинската експертиза, ще се намали времето, необходимо за получаване на решенията.

Председателят на ТЕЛК Кънчо Райчев каза, че чрез промените ще се премахне субективният фактор, а всяко от заболяванията ще се разглежда в лек, среден и тежък стадий, за да се определи точният процент на увреждането. Чужда помощ ще може да се предоставя и на хора с увреждане под 90%, а за децата тя ще е гарантирана и при 70% и по-нисък процент на увреждане. Райчев каза още, че се предвижда след петата година за пациентите с онкологично заболяване се гарантират 50% трайно намалена трудоспособност. При сърдечна и белодробна трансплантация се получават 100% нетрудоспособност. Когато основното заболяване доведе до увреждане на друг орган, тежестта в оценката ще се прехвърля към усложнението на заболяването. 

С предложенията не се премахват предпоставките за корупция и за разхищаване на средства, каза Васил Велев, представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. Председателят на НСТС Валери Симеонов изказа доводи срещу твърденията на Велев и допълни, че до месец ще се направи анализ и ако трябва, ще се извършат нови промени.

Представителите на Българската стопанска камара и на Българска търговско-промишлена палата не подкрепиха проектните предложения, но от КРИБ изразиха подкрепата си. 

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар