Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

6 години от кървавия атентат на летище „Сарафово“

6 години от кървавия атентат на летище „Сарафово“

На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.

Навършват се 6 години от атентата на летище „Сарафово“ в Бургас. При терористичната атака през 2012 г. загинаха петима израелски и един български гражданин. На мястото на атентата е издигнат възпоменателен паметник, където всяка година се провежда церемония в памет на жертвите.

На 18 юли 2012 г. автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, беше взривен като мишена на терористична атака.

При нападението загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентат, ранени бяха общо 38 души.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат беше внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина. На 17 януари 2018 г. делото за атентата започна по същество.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар