Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

181 години от рождението на Васил Левски

181 години от рождението на Васил Левски

В с. Руен президентът Румен Радев ще открие паметник на Васил Левски

Отбелязваме 181 години от рождението на Васил Левски. В родния му град Карлово и в цялата страна ще бъде почетена паметта на Апостола на свободата.

Програмата в Карлово започна в 9:00 часа с тържествена света литургия в храм „Св. Николай". От 10:00 ч. се поднасят венци и цветя пред гроба на майката на Левски - Гина Кунчева. В историческия музей в града ще бъде открита изложба. Програмата ще завърши с тържествен митинг заря на пл. „Васил Левски".

Държавният глава Румен Радев ще посети село Руен, където ще открие паметник на Васил Левски.

Регионален исторически музей - Велико Търново ще отвори за безплатни посещения експозициите си,  свързани с последните дни от живота на Апостола. Ще бъде представен филмът „За Левски и вярата”. Документалната лента е с продължителност 15 минути, сценарист и режисьор е Горан Благоев. Филмът е посветен на една малко известна страна от живота на Левски - връзката му с православната вяра. Апостола е представен като първия възрожденски българин, който въвежда революционната символика - кръстът и Евангелието, и проследява връзката на православната вяра и християнските ценности с цялостната философия на великия българин.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар