Сряда, 16 Януари 2019
Сряда, 16 Януари 2019

Жандармерия блокира Шарково, изведоха протестиращите доброволци

Жандармерия блокира Шарково, изведоха протестиращите доброволци

Жандармерия ограничи днес достъпа до ямболското село Шарково, където трябва да продължи умъртвяването на животни заради заразата от чума.

Протестиращи срещу умъртвяването се изтеглиха в съседното село, съобщава БНР.

Десетината младежи тази сутрин бяха помолени да освободят терена пред стопанството на баба Дора, до напрежение не се стигна и час по-късно младежите се преместиха в съседното село. Така, по неофициална информация, по-късно евтаназирането им е започнало. 

В момента в Шарково не се допускат външни хора, жандармерия е препречила пътя към селото.

От асоциацията на животновъдите и козевъдите в региона Странджа-Сакар призоваха властите да си свършат час по-скоро работата, защото стопаните там са силно притеснени заради разпространението на чумата.

В Болярово, пред стадото на Ана и Тодор, днес е спокойно. Не е ясно дали от животните ще бъдат взети втори проби и днес за изследвания.

Вчера Ана Петрова отказа да допусне екипа, тъй като се съмнява в обективността на изследванията.

Карантинна зона от 3 километра около огнищата на чума се въвежда от днес в Ямболско. Полицаи са извели от Шарково гражданите, които бяха блокирали пътя до последното оцеляло стадо, съобщава и bTV.

Хората са в района на село Малко Шарково, като не е имало ексцесии и сблъсъци.

Преди 12 ч. известната с участието си в реалити формати Миглена Дерменджиева (Меги Дерм) опита да пробие полицейската блокада с мотив, че представлява неправителствена организация, но беше арестувана.

Представители на медиите също не могат да стигнат до населеното място.

Според заповедта на агенцията по храните, която е с вчерашна дата, в Шарково не се допускат автомобили и хора, които нямат адресна регистрация в селото.

Изключение се прави само за ветеринари, работници, ангажирани с дезинфекцията, полицаи, пожарникари, представители на властите и търговци, които зареждат магазините в селото.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар