Понеделник, 10 Декември 2018
Понеделник, 10 Декември 2018

300 млн. лв. допълнително са поискали общините от началото на годината

300 млн. лв. допълнително са поискали общините от началото на годината

Искания за 300 млн. лева допълнителни средства за общините са постъпили в Министерството на финансите от началото на годината до 10 август. 

Това съобщи БНР, като се позова на справка на МФ. Оттам допълват, че към момента са удовлетворени около 30% от исканията. Средно на глава от населението са предоставени по 12 лева.

Предоставените допълнителни средства на общините в Северна България са за 18 лева на човек, а в Южна - за 9 лева, показват данните на финансовото министерство.

Заради по-слабото икономическо развитие на северната част от страната, за общините от този регион са удовлетворени около 40% от исканията им. За сравнение - в Южна България засега местните администрации са получили 20% от поисканите допълнителни трансфери, като разликата се обяснява с "по-добрия приходен капацитет на общините в тази част от страната".

От финансовото министерство подчертават, че с постановлението на Министерския съвет се отпускат 87 млн. лева за общинските администрации. Други 111 млн. лева са предназначени за София и Пловдив, но те са предварително разчетени в централния бюджет. Разликата е, че за останалите общини се дават пари, които са спестени или са пренасочени - от разходи, за които се очаква да не бъдат направени, въпреки че има предвидени средства.

Наскоро левицата обвини управляващите, че задоволяват с предимство исканията на "свои" общини.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар