Неделя, 20 Октомври 2019
Неделя, 20 Октомври 2019
Еделвайси вместо звезди ще показват каква е категорията на всяка хижа

Еделвайси вместо звезди ще показват каква е категорията на всяка хижа

За да могат да приемат туристи, 250 хижи ще трябва да подадат заявление за оценка

Всички хижи у нас ще получат нова категоризация по подобие на звездите в хотелите. Вместо звезди обаче, те ще имат еделвайси.

Предложението е на Министерството на туризма. До идеята се стигна след настояване на Българския туристически съюз да се отпуснат пари от държавния бюджет за ремонти и категоризация на хижите.

Над 250 са хижите у нас.Те ще получат от един до три еделвайса в зависимост от това какви изисквания могат да покрият. На туристическите бази, които имат обща баня и тоалетна на етажа и кухненски бокс на самообслужване ще се дава един еделвайс. Ако хижата има индивидуални помещения с баня и тоалетна и сервитьорско обслужване, ще получи два еделвайса. За три, обаче, условия за настаняване трябва да са далеч по-добри.

„При 3 еделвайса хижата трябва да има добри санитарни условия, столова със сервитьорско обслужване, телевизия... С други думи:  хижите с 3 еделвайса трябва да отговарят на хотели с 3 звезди, пояснява бъдещото нововъведение Мирослав Дачев от Българския туристически съюз пред БНТ.

Туристически обекти вече могат да кандидатстват за определен брой еделвайси, като категорията им ще важи за 5 години. Оказа се обаче, че идеята има и противници. Според Орлин Чачановски, председател на Асоциацията на планинските водачи, категоризацията на хижите трябва да има свой собствен модел, а не да бъде следван този на хотелите, където е най-важно в стаята да има баня и тоалетна. 

Според Чачановски проблем е и това, че за много от хижите не е ясна собствеността им. Повечето хижари обаче подкрепят идеята.

Според Емил Семов от хижа „Алеко” на Витоша, идеята е много добра, тъй като дава ясна представа на туристите какво могат да очакват те в определени туристически обекти.

Категоризацията на хижите ще продължи поне 1 година с подаване на заявления, посещение и оценка на комисиите. Така че най-рано през следващото лято ще имаме хижи, на чийто вход ще могат да се видят еделвайсите за категоризация.

За хижарите е важно да знаят, че задължително трябва да минат през процедурата за оценка. Иначе не могат да приемат туристи, а ще им налагат и глоби.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар