Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

Новите лични карти ще са с чип с биометрия, електронни подпис и самоличност

Новите лични карти ще са с чип с биометрия, електронни подпис и самоличност

Въвеждат се и временни лични карти, които ще бъдат за тези, на които е забранено да напускат страната. Издаването на новите лични документи трябва да започне в началото на 2020 година, когато изтича валидността на голяма част от сегашните.

Предвижда се таксите за новите лични документи да бъдат същите, каквито са и сега. Ще има промяна само в срока за експресно издаване. Заради централизираното изработване - вместо за сегашните 8 часа - експресната поръчка ще се изпълнява за 12 до 24 часа. Запазват се сроковете за бързата от 3 работни дни и за обикновената от 30 дни.

Красимир Ципов, зам.-министър на вътрешните работи: Във всяко едно районно управление на полицията или в ОДМВР ще могат да бъдат подавани заявленията за издаване на документите и съответно да бъдат получавани готовите документи.

Очаква се още да отпадне ограничението заявление за издаване на лична карта или задграничен паспорт да се подава само в районното по постоянен адрес. В новите лични карти ще има чип, който ще съдържа биометрични данни и електронна идентичност.

Новите лични карти с електронна самоличност ще могат да се ползват и за електронен подпис. Чипът ще се чете безконтактно, така инвестицията за ползването на електронни услуги ще бъде само закупуването на един четец.

Ще може да се преминава през гранична проверка, през т. нар. "електронни гейтове" по летищата, както в момента може да се преминава с международния паспорт, без да се чака на опашка, заяви Ципов.

Валидността на личните карти се запазва - 10 години. При паспортите има промяна - ще имаме избор между паспорт с валидност 5 години и паспорт с повече страници и валидност от 10 години.

Смятам, че това ще облекчи българските граждани и особено тези, които живеят в чужбина и за да не се получават тези опашки, на които станахме свидетели пред българските посолства и консулства, заяви Ципов, цитиран от БНТ.

Личните документи, които имаме в момента са валидни до датата изписана върху тях и по-ранната им подмяна няма да бъде задължителна.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар