Четвъртък, 15 Ноември 2018
Четвъртък, 15 Ноември 2018

След смъртта на пожарникар: Искат проверка на новите пожарни

След смъртта на пожарникар: Искат проверка на новите пожарни

Синдикалната федерация на служителите в МВР поиска да се провери конструктивната безопасност на новите пожарни автомобили.

Инцидентът в края на миналата седмица в Пловдивско, при който загина огнеборец, е четвъртият само за година и половина, при който пожарна се преобръща. От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" отговориха, че автомобилите отговорят на националния и европейските стандарти, а разследването ще установи точната причина за инцидента.

Синдикатът обаче иска да се изясни дали от водата в цистерната се измества опасно центърът на тежестта на пожарните по време на движение и при влизане в завой. Настояват още да се провери качеството на изработката на надстройката, както и на самото оборудване.

"Държим на едно всеобхватно, професионално, коректно разследване, възложено на съответните специалисти в такава област. На експерти, които са запознати с тази материя. Ние не вменяваме вина, ние също не знаем каква е точната причина", коментира пред БНТ Ивайло Димитров, зам.-председател на УС на СФСМВР.

Пожарните като тази, с която стана катастрофата в Пловдивско, са високопроходими и с висок център на тежестта, защото са предназначена за работа в пресечени местности. С тях се гасят горски пожари и горяща тревна растителност. Стойността на един такъв автомобил е над 300 000 евро. В България има 129 такива и откакто са в употреба, до момента са се отзовали на над 31 000 сигнала.

За близо година и половина 4 са катастрофите с обръщане на пожарната кола. При едната тя е била засечена от два други автомобила, във втората вината е в шофьора, който е управлявал с несъобразена скорост. За другите две разследването продължава. У нас в употреба има и втори тип пожарни автомобили - по-ниски и с по-ниско разположена цистерна. Те имат и различно поведение на пътя, устойчивостта им също е различна, а пожарникарите се обучават само на гасене и работа с противопожарното оборудване.

"Шофьорите на пожарни в нашето училище не се обучават на шофиране на пожарен автомобил", каза още Ивайло Димитров.

За да станеш шофьор на пожарна е достатъчно да имаш шофьорска книжка категория С.

Свързани статии (по етикет)

  • БСП внесе отново искането за независима проверка на магистралите

    „Внасяме искане със 79 подписа независима европейска лаборатория да провери определени участъци на магистрали. Това е действие за връщане на нормалността в държавата. Защото след като Елена Йончева, Христо Проданов, Крум Зарков и Георги Свиленски внесоха същото искане преди седмица, от Камарата на строителите реагираха абсолютно неадекватно. Те поискаха оставката на тези депутати и поставиха срок за подаването й до 18 ноември. Заплашиха, че ще блокират парламента и няма да ги допуснат до работа. Това е драстично нарушаване на нормите - и морални, и правни. Абсурдно е за европейска, нормална и правова държава това поведение", заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на влизане в АПИ, където заедно със зам.-председатели и депутати от ПГ на „БСП за България” внесе отново искането за независима проверка на магистралите.

  • Започва проверката в Агенцията по вписванията

    Правосъдният министър я разпореди в края на миналата седмица, след като стана ясно, че служителите в Агенцията ще получат близо 600 000 лева бонуси за последното тримесечие.

  • Цецка Цачева: Разпоредила съм проверка в Агенцията по вписвания

    Почти 600 000 лева бонуси са раздадени в Агенцията по вписванията. Това стана ясно на пресконференция, дадена от правосъдния министър Цецка Цачева и шефа на Агенцията по вписванията Габриела Козарева, съобщава NOVA.

Оставете коментар