Неделя, 26 Януари 2020

ndt banner2

Неделя, 26 Януари 2020
Започва операцията по източване на мазут от потъналия край Созопол „Мопанг”

Започва операцията по източване на мазут от потъналия край Созопол „Мопанг”

Колко време ще отнеме реалното източване на мазута, ще се прецени след спускането на всички котви

Любен Дилов-син: Разливът от потъналия край Созопол кораб „Мопанг” показа, че не сме готови за истинска екокатастрофа

Времето днес позволи на водолазите да започнат операцията по източването на мазут от кораба „Мопанг”. Морето е спокойно и вече започна спускането на първата от шестте котви, за които трябва да се закрепи водолазният кораб, след което ще започнат гмурканията.

Водолазите ще направят дупки по корпуса, за да видят къде точно има мазут и какво количество, съобщава bTV.

Котвите ще бъдат пренасяни една по една. Всяка от тях ще се спуска на определени локации, заснети преди това от водолазите.

Докато операцията започне, минимални количества от мазута все още изтичат в морето.

„Разливът от потъналия край Созопол кораб „Мопанг” показа, че не сме готови за истинска екокатастрофа. Това е беля, но е малка беля.” Това каза по-рано в предаването „Тази сутрин” Любен Дилов-син, който е запален водолаз. По думите му във всеки момент през Черно море минават около 50 големи плавателни съда, много от които превозват нефт и ако премиерът Борисов не се е ангажирал лично със случилото се, то още щяхме да се чудим кое министерство отговаря.

Водолазите започнаха да работят от вчера - бързо и енергично. Корабът ще бъде пробит на много места, за да се вдигне естествено мазута и да бъде събран, посочи още Дилов. В горивните камери ще бъде засмукано с помпи. „Под водата няма вълнение, проблемът е със съдовете отгоре. До 30-40 дни ще приключи операцията”, каза той.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner