Четвъртък, 27 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 27 Февруари 2020

Каролев: Сакскобургготски ще търси правата си в Стасбург

Каролев: Сакскобургготски ще търси правата си в Стасбург

Спорът за това дали имотите от цивилната листа са държавни, или на царското семейство продължава

Симеон Сакскобургготски ще продължи да търси правата си на собственик на имоти в България пред Съда в Страсбург.  Това каза в студиото на Нова ТВ  финансистът Владимир Каролев по повод решението на съда за отнемане на резиденция „Врана” в полза на държавата. Каролев защитава тезата, че царските имоти не подлежат на реституция, тъй като те никога не са били стопанисвани от държавата. Той цитира глава 11 от Търновската конституция, според която „държавните имоти принадлежат на българското царство и с тях не може да се ползват нито князете, нито техните роднини, начинът, по който такива имоти се отстъпват и разпореждането с приходите им трябва да се определя със закон, а те да се управляват от министър”.

Според Каролев това означава, че имотите от цивилната листа, които са ползвани от князете, не са били държавни, защото нито е приеман такъв закон, нито е назначаван такъв министър, нито някога в закон за държавния бюджет са били описвани разходи за имотите, ползвани от царското семейство.

Защитникът на интересите на държавата по делото адвокат Ирен Савова обаче твърди, че така наречената цивилна листа е държавна институция, а царските имоти са били признати за държавни със закон от 1947 година.

 „Господин Сакскобургготски имаше възможност, твърдейки, че това са негови лични имоти да мине през процедура по реституция, уреждайки законодателно тази възможност. Той беше достатъчно дълго време в управлението и този въпрос можеше да се реши законодателно. Начинът, по който се възстановяват царските имоти, не е съобръзен със законовия ред в нашата държава”, обясни Савова.

Източник: Нова ТВ, снимка: Дир.бг

 

Свързани статии (по етикет)

  • ЕК може да промени пакета "Мобилност"

    Европейската комисия е приела на вчерашното си заседание в Страсбург решение да спре одобрените неокончателно промени в правилата за международните пътни превози. Това съобщава тази сутрин изданието "Политико", цитирано от БТА, като отбелязва, че решението все още не е представено официално

  • Симеон Сакскобургготски: Обединена Европа е нашето бъдеще

    За мен няма друга алтернатива освен обединена Европа, каза Симеон Сакскобургготски на кръгла маса "Европа без стени. Какво ни обединява днес - либерален преглед", организирана от Европейския либерален форум с подкрепата на Либералния институт за политически анализи и фондацията "Фридрих Науман"

  • Европейският съд по правата на човека в Страсбург се ангажира със случая срещу Йончева

    "Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътя, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох своето съгласие за свалянето на своя имунитета. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо."

Оставете коментар

baner

 FB banner