Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Парламентът отхвърли предложението на Валери Симеонов да се разреши пушенето на закрито

Парламентът отхвърли предложението на Валери Симеонов да се разреши пушенето на закрито

С предложените промени се предвиждаше в закритите заведения да се открият обособени самостоятелни помещения за пушене, като идеята беше те да заемат не повече от половината търговска площ на обектите.

На първо четене парламентът гласува против разрешаването на тютюнопушенето на закрити обществени места в обособени за това територии, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Промените в Закона за здравето бяха отхвърлени с 25 гласа "за", 69 "против" и 45 въздържали се. 

Законопроектът беше внесен от народния представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Христиан Митев. Връщането на стария режим бе предложено първо от вицепремиера и лидер на НФСБ Валери Симеонов, като мотивът му беше, че настоящата забрана не се спазва. Според него тя води и до финансови загуби на туристически обекти. 
С предложените промени се предвиждаше в закритите заведения да се открият обособени самостоятелни помещения за пушене, като идеята беше те да заемат не повече от половината търговска площ на обектите. Комисията по здравеопазване и Комисията по икономическа политика и туризъм към Народното събрание също отхвърлиха предложението. 

В дебата народните представители застъпиха две противоположни мнения. 

В Закона за здравето има изключение за забраната за тютюнопушене и това води до девалвиране и до практическото й премахване. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Пенчо Милков. 

"Според мен трябва да разгледаме промените в Закона за здравето поне през три аспекта. Единият е здравният. Това, че тютюнопушеното има изключително вредно въздействие върху здравето на пушача“, каза Милков. По думите му другият аспект е стопанският. 

„Въпросът има икономически измерения. Забраната беше въведена преди 6 години. Стопанската дейност на всички заведения до този момент е изградена предвид забраната за тютюнопушене. Не съществуват отделни помещения, каквито се предлагат", каза той. Депутатът от БСП поясни, че не е анализирано в мотивите на вносителите в лицето на "Обединени патриоти" как ще се отрази това предложение на стопанската дейност на заведенията. 

„Третият аспект е правният, който също не трябва да се подминава. Как стигат колегите до изключението. Как се избират тези обекти и до какво води изключението, което те предвиждат? То води до девалвиране и практическо премахване на забраната за тютюнопушенето“, допълни още народният представител от ПГ на „БСП за България“. 

Промените в Закона за здравето относно тютюнопушенето целят увеличаване на приходите и разширяване на обхвата на местата, където то ще е забранено. Това каза от парламентарната трибуна народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Георги Колев. 

„С този закон искаме да направим така, че да защитим точно непушещите. Хората, които са пасивни пушачи. Хората, които не искат, но са принудени да търпят пушачите“, заяви Колев. 

„Със закона целим увеличаване на приходната част. Търсим завишени драстично, двойно и повече, санкции за местата, където не се спазва закона. Второ, искаме разширяване на обхвата на местата, където ще бъде забранено тютюнопушенето. Кое е лошото?“, попита Георги Колев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар