Събота, 17 Ноември 2018
Събота, 17 Ноември 2018

Съдът не даде ход на делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева

Съдът не даде ход на делото срещу бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева

Процесът не можа да започне, тъй като Иванчева и Петрова и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт

Специализираният наказателен съд не даде ход на делото срещу бившия кмет на софийския район "Младост" Десислава Иванчева, предаде БНР.

По това дело са обвиняеми и бившият заместник на Иванчева - Биляна Петрова, и бившият районен кмет Петко Дюлгеров.

Процесът не можа да започне, тъй като Иванчева и Петрова и техните адвокати не са получили навреме обвинителния акт.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски поиска промяна на мярката й за неотклонение задържане под стража. Според съда всички страни са редовно призовани с изключение на подсъдимите и не е спазен седемдневният срок за дело след връчване на документите по него.

Стана ясно, че Иванчева е получила обвинителния акт на 31- ви август, петък. Според съдия Иво Хинов въпросният седемдневен срок изтича чак в края на днешния работен ден и уважи исканията на подсъдимите да им се даде възможност да се запознаят с материалите.

Разпоредителното заседание беше насрочено наново за друга дата, а именно за 13-и септември, четвъртък, в 13.30 часа.

Съдът даде ход на разглеждане на поисканото от адвоката на Десислава Иванчева - Марин Марковски, преразглеждане на мярката й за неотклонение "задържане под стража". Разискванията продължават.

Процесът стига до Специализирания наказателен съд /СНС/ по-малко от пет месеца след показните арести на Иванчева и Петрова по обвинение, че са поискали половин милион евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Държавното обвинение твърди, че Десислава Иванчева, с помощта на Биляна Петрова, и с посредничеството на Петко Дюлгеров изнудвала бизнесмена Александър Ваклин срещу пари да получи необходимото му разрешение за да строи в „Младост“.

Обвинителният акт описва как е бил договарян размерът на целия подкуп и предаването на първата вноска, колко да е комисионната на Дюлгеров, как да стане получаването и предаването на белязаните 70 000 евро, как са били задържани тримата и какво е било намерено при обиските, които специално за Иванчева и Петрова продължиха с часове на едно от най-натоварените столични централни кръстовища.

Обвинението твърди, че кметицата на „Младост“ приела толкова лично случая на Ваклин, че си водела бял тефтер със суми и инициали.

По делото доминират записаните разговори между тримата подсъдими с изнудвания от тях бизнесмен.

Според огласеното от Иванчева и Петрова, в СРС-тата имало инициали, съвпадащи с имена на действащи политици.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар