Четвъртък, 23 Май 2019
Четвъртък, 23 Май 2019
Тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов

Тръгна делото за ваксините срещу бившия здравен министър Петър Москов

Обвинението е за сделката с ваксините „Еувакс” и „Пентаксим”

Тръгна делото срещу Петър Москов и още няколко човека, обвинени за сделката с ваксините „Еувакс Б” и „Пентаксим”. Процесът ще върви по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели. Те са над 200 и сред тях са Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев. Има и такива със защитена самоличност, съобщава БНТ.

Обвинението срещу мен е все едно съм пресякъл на зелен светофар, каза Москов пред журналисти и посочи, че нищо от истериите в парламента не е намерило място в обвинителния акт. В него пише,че ваксините са същите като качество. В съда трябва да са тези от ДПС и БСП, които казваха,че са опасни, каза още Москов. 
Прекъснахме артериите, които захранваха тези партии през здравеопазването, посочи още той.

NBOX напомня, че Петър Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция  - 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим - 0.5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба в България.

От действията на бившия здравен министър са настъпили имуществени последици за МЗ на стойност 325 233 лв. 

Отчетени са и неимуществени вреди, тъй като случилото се е уронило авторитета на здравното министерство и е създало недоверие сред родителите относно ефективностт на детските ваксини. Това определя деянието като особено „тежък случай“, посочиха тогава от прокуратурата. За него се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар