Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Румен Радев разкритикува малкия елит, който определя бъдещето на Европа

Румен Радев разкритикува малкия елит, който определя бъдещето на Европа

Президентът призова страните участнички във форума за реална интеграция в социалната сфера, икономиката и образованието

Бъдещето на ЕС зависи от способността да бъдат приобщени гражданите към вземането на важните за Европа решения. Един от големите проблеми на ЕС днес е затвърждаващото се впечатление, че бъдещето на Европа се определя от малък елит. Това заяви президентът Румен Радев в изказването си на втория ден от срещата на държавните глави от групата "Арайолуш", която се провежда в столицата на Латвия, Рига.

Въпреки че демократичните институции в Европа са факт, те не съумяват да изпълнят приобщаващата си роля за гражданите и голяма част от европейците не се чувстват представени, заяви президентът Румен Радев.

Според него икономическото и социално сближаване между „стари“ и „нови“ държави-членки на ЕС е задължително условие за съхраняването на потенциала на съюза да бъде единен и да действа като общност. Разликите в социалното и икономическото развитие на европейските държави водят и до различни приоритети в тяхната политика за развитие. Когато подобни различия надхвърлят определена степен, те могат да застрашат солидарността, единството и дори процеса на европейска интеграция, смята президентът.

Той призова страните-участнички във форума за реална интеграция в социалната сфера, икономиката и образованието като най-ефективна мярка за отстояване на европейските принципи и ценности. Според Радев привличането на чуждестранни инвестиции и компании не се изчерпва с размера на средствата, а и с модела на обществени отношения, подобряване на бизнес средата и качеството на живот, което носят за обществото.

Европейският съюз може да бъде успешен в бъдеще само ако олицетворява успех не само като общност, но и на всички свои държави членки. Ако ЕС не е единен и не успее да утвърждава своите ценности в съседните на Европа региони, то рано или късно ще започне да внася външни за съюза модели. Това изисква интеграция и в областта на външната политика и дипломацията, изграждането на адекватен отбранителен капацитет, с който ЕС да гарантира своите интереси, заяви Румен Радев в края на речта си.

Форумът за политически диалог обединява 14 президенти на държави членки на ЕС: Португалия, Германия, Латвия, Финландия, Италия, Австрия, Полша, Унгария, Словения, Естония, Малта, България, Хърватия и Гърция. Тази година е посветен на аспектите на сигурността.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар