Петък, 24 Януари 2020

ndt banner2

Петък, 24 Януари 2020
Проф. Александър Маринов: Начинът на управление на страната е сбъркан

Проф. Александър Маринов: Начинът на управление на страната е сбъркан

Проблемите по оста премиер-президент не могат да се решат чрез натиск или с едностранно налагане на мнение, каза още политологът.

Каквато и да е конфигурацията на правителството, не може да произведе добри резултати. Това каза за обзорното публицистично предаване "Метроном" на Радио „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов по повод трите министерски оставки и новите лица, предложени от управляващите за постовете на Николай Нанков, Валентин Радев и Ивайло Московски.

Според него причината за това е сбъркаността в начина на управление към момента. ГЕРБ неведнъж са заявявали, че който и да дойде на власт, ще направи същото – това обезсмисля идеята, че смяната на лица на министерските постове ще промени нещо, обясни политологът.

„Няма правителствена криза, тъй като правителството и министър-председателя не са загубили подкрепата на мнозинството от народните представители. Има обаче криза на управлението на правителството – явно е, че са натрупали много нерешени проблеми, които дестабилизират правителството. Евентуалните министерски смени или укрепване на работата на правителството са свързани преди всичко с коригирането на грешките в политиките, които вече са допуснати, което, за съжаление, в България никога не се случва. Премиерът Борисов не успя нито да овладее недоволството – оставките дойдоха 4-5 дни след трагедията, докато такава реакция трябваше да се случи в рамките на няколко часа“, коментира политологът.

БСП е улеснена от действията на правителството и в частност – на премиера Борисов, допълни проф. Александър Маринов. Според него обаче опозицията не успява да се възползва от уязвимостта на парламентарното мнозинство.

Проектът на левицата „Визия за България“ би могъл да е положителната перспектива и има добра стойност, единствено ако е основа, върху която да се доработят дългосрочни политически аргументи, обясни политологът.

 Проблемите по оста премиер-президент не могат да се решат чрез натиск или с едностранно налагане на мнение, каза още проф. Маринов. Политологът коментира още, че междуинституционалните проблеми изискват разрешаване чрез взаимодействие.

„Тук става въпрос за един принципен подход в отношенията между институциите. Не може да поднесеш на държавния глава указ в последния момент с думите „Подписвай, че бързам“. Ясно е, че отношенията между институциите са недобри и те се подсилват от някои лични обстоятелства. Ясно е и че Румен Радев е „кост в гърлото“ на премиера Бойко Борисов и на цялото управляващо мнозинство, тъй като не мълчи и не е „послушен“. Има достатъчно примери за агресивно и неуважително отношение от страна на правителство, министър-председател, министри и ръководители на парламентарното мнозинство. Вината не може да се търси само в президента Радев“, коментира политологът. Вината не трябва да бъде търсена само само в едната от двете институции, уточни проф. Александър Маринов. Според него липсата на президентски указ е умишлен ход дотолкова, доколкото причината не е разсеяност.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner