Вторник, 10 Декември 2019

ndt banner2

Вторник, 10 Декември 2019
Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври

Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври

Ако КЕВР окончателно разреши повишението, изчисленията сочат, че цената на парното ще скочи с почти 10%. По-скъпа ще стане и топлата вода

Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври. Това предлага работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране, предава бТВ.

Преди седмица „Булгаргаз” поиска природният газ да поскъпне. В предишни такива случаи експертите от КЕВР обичайно са редуцирали искания скок, но не и този път – сега препоръчват поскъпването да се одобри. 

Документът ще бъде разискван на открито заседание на комисията на 25 септември. 

Докладът предвижда повишение с почти 14 процента. 

Причината – очакваните по-високи доставни цени на природния газ от внос, по-високия курс на щатския долар спрямо лева, както и факта че през третото тримесечие на годината дружеството е продавало на загуба. 

Ако КЕВР окончателно разреши поскъпването, по закон ще се наложи и нова актуализация на тарифите за парно и електроенергията от топлофикаците. Изчисленията сочат, че при 14% скок на природния газ, парното ще поскъпне с почти 10%. Ще поскъпне и топлата вода. 

Това ще бъде четвъртото поредно увеличение на цената на природния газ от началото на годината. 

През юли заради поскъпването на природния газ с малко над 10% цената на парното в страната веднъж беше повишена средно със 7,33% и като се добави още едно увеличение от 1 октомври реалното повишение за абонатите тази зима ще е над 15%. 

Това е най-негативният сценарий, ако регулаторът не успее да намери резерви, които да ограничат поскъпването.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner