Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Президентът Радев за Унгария: Запушването на устата не е европейски принцип

Президентът Радев за Унгария: Запушването на устата не е европейски принцип

„Оказва се, че има две позиции. Едната за пред българската публика, другата - за пред Съвета на ЕС”

"Изключването и запушването на устата не са европейски принципи, а работят против Европейския съюз", коментира президентът Румен Радев наказателната процедура срещу Унгария, която може да я лиши от право на глас в ЕС. Министерският съвет вече реши да изготви позиция срещу санкциите, макар че по-късно премиерът Борисов обяви, че такава позиция няма правна стойност.

"Позицията е оторизиран да изрази министър-председателят. Той представлява България в Съвета на Европейския съюз. И аз, както и вие, сме затруднени да проследим тази позиция. Оказва се, че има две позиции. Едната за пред българската публика, другата - за пред Съвета на ЕС. Такова амбивалентно поведение не мога да тълкувам", обяви Радев.

Той добави, че въпросът е много комплексен и многовекторен и политиката на Унгария трябва да бъде разгледана в цялата й всеобхватност. "Не приемам изключването и отнемането на думата да бъдат европейски инструмент. Това е в разрез с принципите на ЕС", повтори държавният глава.

Президентът отказа да даде оценка на кандидатурите за нови министри, преди те да бъдат избрани, но повтори тезата си за кандидатурата на Младен Маринов за вътрешен министър. "Просто е парадоксално премиерът да маха министъра на вътрешните работи заради "мърлявата работа на полицията", а по закон тази мърлява работа се планира, организира, ръководи и контролира от главния секретар, който е предложен за министър", каза още Радев.

Той обясни и че едва вчера в президентството са получени документи по съгласувателната процедура за промяната в състава на правителството - като заявление от самия Маринов и писмо от вътрешния министър. Според него фактът ,че правителството е склонило да изпълни процедурата, е "важна крачка напред по пътя към битката за законност".

Източник: в. "Сега"

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар