Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Съдът даде втори шанс на Сашо Дончев да дупчи за газ в Добруджа

Съдът даде втори шанс на Сашо Дончев да дупчи за газ в Добруджа

В района има три сондажа на ВиК - Добрич, които се използват за питейни нужди. Докладът по оценка за въздействието върху околната среда не съдържа категорични данни, които да доказват липсата на риск за здравето на хората

Варненският административен съд е дал възможност на дружеството "Русгеоком БГ" и Районната инспекция по околната среда и водите във Варна да посочат специалисти, които да извършат комплексна съдебно-техническа експертиза на евентуалното въздействие върху околната среда при разработване и усвояване на газовото находище "Спасово" в блок "Добрич". Това се казва в съобщение на съда след заседание по казуса, преведено на 18 септември. Освен това съдът е разрешил и събирането на документи с доказателствена стойност по делото, които в момента се намират в трети страни.

Административното дело е образувано по жалба на "Русгеоком БГ" против решение на директора на РИОСВ – Варна, по оценка за въздействието върху околната среда. То е издадено на 1 февруари т.г. и с него не е одобрено осъществяването на инвестиционно предложение за разработване и усвояване на находището "Спасово" в блок "Добрич". В него са включени четири участъка за проучване и добив на газ - "Рогозина", "Чернооково", "Калина" и "Рогозина изток".

Още в края на януари т.г. Експертният екологичен съвет към РИОСВ - Варна, излезе с отрицателно становище по повод инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" за добив на газ. Тогава Тодор Колев, председател на експертния съвет, обясни, че мотивите за решението са свързани основно с опасността от замърсяване на водоносните хоризонти, тъй като в района има три сондажа на ВиК - Добрич, които се използват за питейни нужди. Според Колев не е било изяснено и как би била отстранена евентуална авария, ако се стигне до замърсяване на водата в района.

Оповестеното пак по същото време становище на Басейнова дирекция гласеше, че има несъответствие между инвестиционното предложение на "Русгеоком БГ" и плановете за управление на водния хоризонт.

На 17 декември м.г. с голямо мнозинство жителите на Генерал Тошево решиха да не се добиват нефт и газ на територията на общината. На местен референдум, проведен тогава, близо 97% от гласувалите казаха "да" на предложението общинският съвет да не одобрява такива проекти.

Допитването беше инициирано от кмета Валентин Димитров във връзка с плановете на "Русгеоком БГ" да добива природен газ в региона, след като инвестиционното предложение на компанията срещна масов отпор от местните хора по време на обществените обсъждания.

Официалното решение на директора на РИОСВ – Варна, за инвестиционното намерение на "Русгеоком БГ" ЕАД беше оповестено на 1 февруари т.г. Според него докладът по оценка за въздействието върху околната среда не съдържа категорични данни и обосновани изводи, които да доказват по недвусмислен начин липсата на риск за здравето на хората в няколко аспекта, сред които при аварии в случай на природни бедствия.

Именно това решение бе обжалвано от "Русгеоком БГ" пред Административния съд във Варна, а ход на делото бе даден през май.

Проектът на "Русгеоком БГ", чийто индиректен собственик са собственикът на "Овергаз инк" Сашо Дончев и семейството му, предвижда добив на природен газ от находище "Спасово".

Ден по-рано Сашо Дончев подаде оставка като шеф на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

Източник: Гласове

Снимка – колаж: Канал 3

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар