Вторник, 18 Декември 2018
Вторник, 18 Декември 2018

Христо Стоянов: Честит празник, а по-късно – и независимост!

Христо Стоянов: Честит празник, а по-късно – и независимост!

„Българинът винаги мечтае за Независимост. Дотолкова е вглъбен в мечтата си, че забравя да я извоюва чак...”, пише писателят в своя фейсбук профил.

NBOX публикува пълния текст:

Да. Малко странна честитка, нали...

Ако наистина бяхме извоювали тази Независимост някога дали Захарий Стоянов и Стамболов щяха да пратят депеша до Султана с искане да се върнем отново в рамките на Отоманската империя, но като васална държава.

Защо е било всичко това? Може би точно заради липсата на Независимост.

Излизайки от Отоманската империя, ние ставаме зависими не само от Русия, а и от Англия, Франция, Германия...

Ние ставаме зависими на Великите сили и сме коматът хляб, мръвката месо, които те с ръмжене ръфат. И продължават да ръфат.

На 62 години съм сега, а как ми се е искало през тези шестдесет и две години само миг Независимост. Независимост от СССР, от САЩ, от Англия, от Германия...

Не познавам друга страна, която да празнува, да чества като Национален празник своя химера.

Да, Независимостта е химерата на българина. Неосъществимата му мечта.

Бях писал преди години, че българинът стои на този кръстопът на Балканите с цвете в ръка. И чака своя освободител. Всеки освободител обаче се оказва бъдещ завоевател и българинът търчи в градината за нов букет с цветя, защото иска да бъде освободен от предишния освободител.

Българинът винаги мечтае за Независимост. Дотолкова е вглъбен в мечтата си, че забравя да я извоюва чак... Дотолкова е вглъбен..

Христо Стоянов, фейсбук

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар