Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Андрей Райчев: Борисов напразно би път през океана. Съмнявам се кабинетът да оцелее до 2021 г.

Андрей Райчев: Борисов напразно би път през океана. Съмнявам се кабинетът да оцелее до 2021 г.

С всеки удар по Радев Борисов се приближава до предсрочни избори, смята социологът

Планът на коалицията да оцелее до 2021 година не ми се вижда реалистичен, едва ли ще оцелее след 2019 г., когато ни чакат два вида избори. Това прогнозира социологът Андрей Райчев в предаването „Тази сутрин” на bTV.  

Обективно нищо не говори за предсрочни избори, но субективно има едно чувство, че работата е към приключване, уточни социологът.

Борисов напразно би път през океана. Пред Тръмп чарът му не сработи, създаде се комична ситуация, каза Райчев, коментирайки ръкостискането на премиера с американския президент в рамкките на срещата на върха за борба с наркотрафика.

“Бойко Борисов винаги е разчитал на личния си чар. Явно в случая със срещата с Доналд Тръмп не сработва. Разговори Борисов – Тръмп не е имало. Борисов иска да привлече вниманието върху България, но не успява. Успял е все пак да си направи снимка с Тръмп, в която е вложил магнетичния си чар. Това не е успех, тъй като той измести президента в това посещение в ООН,  каза още Райчев.

Той прогнозира още в сблъсъка между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов победител ще е Радев, както винаги преди това се е случвало. С всяко удряне по Радев Борисов се приближава до своя политически край – до предсрочни избори, смята Райчев.

Българските президенти винаги правят две неща – първо събарят премиера после правят партия. Партиите им, обаче не бележат големи резултати. За България това не е добре. С всеки удар и всяка закачка по Радев Борисов се приближава към собствения си политически край. Той няма как да събори президента. Борисов продължава да си мисли, че ще стане президент, но това няма да стане.

Президентът е в изгодно положение от конфликта с ГЕРБ, тъй като към него има по-малко очаквания и критики. Вижте им рейтингите. Радев е с 60%, а Борисов няма и 30. Борисов трябва да се адаптира към Радев, което изисква нова политика от него, на която обаче не е способен. В случая има сблъсък на политики, но всички подобни мачове са завършвали с победа на президента.

Догодина имаме два пъти избори. Планът на коалицията да оцелее до 2019 г. не ми се вижда реален, тъй като коалиционните партньори не могат да постигнат повече от това, което имат сега, смята Андрей Райчев.

За Борисов е страшно важно да е в ситуация, в която да може да маневрира. Той няма да се съгласи да управлява, ако се почувства заграден. Борисов няма да управлява, ако не чувства властта. Борисов в момента ходи наляво и надясно, за да си движи ръцете, както в каратето. Ако се чувства зле и заграден, ще слезе от политическата сцена, категоричен е политологът.

Андрей Райчев коментира и срещата на ДПС с американския посланик. Той определи като пълни глупости твърденията, че срещата между Ахмед Догани американския посланик Ерик Рубин е, за да се сваля Борисов. Според Андрей Райчев САЩ са притеснени от случващото се в Турция и имат нужда от стабилност в България и присъствие, а без ДПС стабилност не може да има. „Доган напомня, че е ключов фактор и без него не може. Той не допусна зависимост на България от Турция и не допусна ислямизация”, каза още Райчев.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар