Неделя, 17 Ноември 2019
Неделя, 17 Ноември 2019
Кирил Ананиев ще представи вариантите на нови здравноосигурителни модели

Кирил Ананиев ще представи вариантите на нови здравноосигурителни модели

Готвят се два варианта - демонополизация на здравната каса и втори здравен стълб или задължително допълнително здравно застраховане

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще представи днес варианти на нови здравноосигурителни модели. Това се очаква да стане по време на национална кръгла маса, която ще се проведе в Националния дворец на културата. Сред предложенията за нов здравен модел са допълнително задължително здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента.

Една от идеите за нов здравен модел на осигуряване е да се удържат допълнителни средства  за втори здравен стълб или задължително допълнително здравно застраховане,  а също и за всички  медицински услуги над определена сума да се заплаща от допълнителната задължителна застраховка, ако е под тази критична сума се поема от здравната каса и пациента. Запазва се доброволното здравно застраховане. В този вариант пациентът не плаща за леглодни. Предимствата са че, че ще спестят средства за профилактика и превенция и че ще има по-засилен контрол над разходваните средства. Говори се и за друг вариант - за пълна демонополизация на касата и създаване на множество здравни каси, информира БНР.

Преди дискусията министърът на здравеопазването Кирил Ананиев се срещна последователно със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти, като в срещите е участвал и  управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар