Понеделник, 17 Декември 2018
Понеделник, 17 Декември 2018

Новите камери на КАТ не разпознават номера и не засичат по магистралите

Новите камери на КАТ не разпознават номера и не засичат по магистралите

За осемте месеца, откакто са пуснати в действие камерите, рапорти за проблеми при работата с тях са получени от 20 от общо 28-те областни дирекции

Новите 28 камери за скорост на КАТ се оказаха пълна катастрофа. Част от лазерните устройства на триноги, които са на въоръжение от 8 месеца, или не работят заради дефекти, или правят некачествени снимки, пише „Труд”. Информацията за проблемите бе потвърдена и от шефа на националната полиция старши комисар Христо Терзийски.

За всяка от камерите са платени по около 20 000 евро. Купени са с обществена поръчка миналата есен и са раздадени на 28-те областни дирекция на КАТ в страната. Три от тях – получени в Разград, Благоевград и Русе, се оказали дефектни още при доставката. През юли триногата в Ловеч се развалила и също била ремонтирана. В момента са извън

строя са лазерните установки в Пазарджик и Хасково.

Тежка драма има с безжичното или с кабел сваляне на информацията, както и с автоматичното разпознаване на номерата на автомобилите. В много случаи камерата определя българската регистрационна табела като чужда, с несъществуващи символи или с некоректни знаци на кирилица.

Понякога камерата снимала номера на най-близкия до нея автомобил, а не на този, който кара най-бързо.

Освен това фабричната настройка на лазерите била да засичат до 130 км/ч., което правело невъзможно използването им по магистралите, където разрешената скорост е до 140 км/ч.

Установено е също, че камерата на тринога, която шофьорите наричат „барбекю”, може да снима, само ако е разположена успоредно на пътя, а не под ъгъл. Когато я сложат на мост, лъчите хващат само колите в лентата в права посока, но не и тези в съседните ленти.

“Бях на работа от 7:00 до 19:00 ч. и при включване на техническо средство СПУКС АRH CAM S1 с фабричен №… същото не можеше да тръгне да снима, като постоянно изписва на екрана, че няма връзка и не може да се заснемат клипове”.

“Уведомявам ви, че след извършеният ремонт на …. не се визуализират констатираните нарушения в системата за административно-наказателната дейност”.

Това са редове от две докладни записки от катаджии в Северна и от Южна България до началниците им в “Пътна полиция” в София.

За осемте месеца, откакто са пуснати в действие камерите, рапорти за проблеми при работата с тях са получени от 20 от общо 28-те областни дирекции.

За проблемите е бил уведомен и бившият вътрешен министър Валентин Радев. Почти изключено е за проблемите да не знае и новоназначеният министър Младен Маринов, който допреди дни бе главен секретар на МВР, пише „Труд”.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар