Събота, 19 Октомври 2019
Събота, 19 Октомври 2019
И ВАС обяви за противоконституционни текстове от Закона за частната охранителна дейност

И ВАС обяви за противоконституционни текстове от Закона за частната охранителна дейност

Спорните текстове са изготвени от Министерския съвет и бяха приети от парламента, въпреки съмненията за прокарване на лобистки интереси и нарушаване на основни конституционни текстове

Пленумът на Върховния административен съд (ВАС) смята, че текстовете в Закона за частната охранителна дейност, с които се въвежда нов лицензионен режим за охрана на населени територии, противоречи на Конституцията.

От 81 присъстващи върховни съдии, 78 подкрепиха становището, че оспорените разпоредби - чл.5, ал.1, т.6, чл.27, чл.28, чл.29 и параграф 1, т.2 от Закона за частната охранителна дейност, са противоконституционни, съобщиха от пресцентъра на ВАС.

Новите текстове предизвикаха много спорове, тъй като с тях се дава възможност на частни охранителни фирми да пазят цели населени места по едноличното решение на кметовете и без провеждането на обществена поръчка. Това породи съмнения, че частните охранители може да бъдат използвани като инструмент по време на избори. 

Делото в Конституционния съд е образувано по искане на Главния прокурор и на Президента на Република България, които оспориха текстовете с мотивите, че частни охранителни фирми ще изземват функции, които са изцяло в прерогативите на изпълнителната власт.

Спорните текстове са изготвени от Министерския съвет и бяха приети от парламента, въпреки съмненията за прокарване на лобистки интереси и нарушаване на основни конституционни текстове.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар