Четвъртък, 13 Декември 2018
Четвъртък, 13 Декември 2018

Пенсионерите: Дават 10% на раздутата администрация, а за нас - само 5.7%

Пенсионерите: Дават 10% на раздутата администрация, а за нас - само 5.7%

Готвят се за протести, две седмици срок за изпълнение на исканията им

Въпросът с исканията на пенсионерските организации за съществено увеличение на пенсиите не е приключен въпреки твърденията на кабинета, че няма пари за удовлетворяването им.

Инициаторите на петицията, която беше в центъра на дебат в парламента през седмицата, дават срок от две седмици на управляващите да предприемат мерки за изпълнение на исканията им. В противен случай ще има протести в цялата страна, заяви пред Дарик радио ген. Васил Върбанов от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Пенсионерите имат няколко искания към властите - да падне таванът на пенсиите за всички, да се преизчислят всички пенсии с осигурителния доход от 2018 г., което значително ще ги повиши и минималната пенсия да стане 55% от минималната заплата, т.е. 308 лв. догодина (сега е 207.60 лв.).

За премахване на тавана трябват 155 млн. лв. догодина, за минималната пенсия - още 50 млн., а за преизчисляване на пенсиите - над 1.4 млрд. лв. Или трябва да повишаваме данъци, или осигуровки, предупредиха от ГЕРБ на дискусията.

В изказванията дори се прокрадна несигурност дали кодексът за социално осигуряване ще се спази и таванът поне на новите пенсии ще се премахне от 1 януари или за това ще има поредна отсрочка. Ген. Върбанов уточни тази сутрин, че ако таванът отпадне и за старите пенсии, най-високи реални пенсии ще получават бившите летци - между 2500 и 3000 лева месечно. Ген. Върбанов припомни, че сред пенсионерите зрее напрежение и са нужни спешни мерки за увеличаване на техните доходи. „Обещават съвсем малки промени. З

а тази година индексирането беше с 3.8%, а за следващата година с 5.7% се обещава. Това в сравнение с обещанията да се вдигнат заплатите на така раздутата администрация с 10% и увеличението на заплатите по върховете смущава пенсионерите и затова е напрежението.

Още повече, че над 2 млн. са в мизерия и на линията на бедността - 321 лева“, обясни ген. Върбанов.

„Ще изчакаме да видим как ще работят комисиите и най-вече комисията по бюджета, дали се предвиждат някакви мерки, дали има вслушване в нашите предложения и от тези 2 милиона 1% да излязат на протест, направете сметка, че това са 20 000 и няма да бъдат агитки, които да повикат, да повикат и да се приберат. Ще бъдем решителни и съгласно закона ще си търсим нашите правила“, предупреди той.

Източник: в. „Сега”

Свързани статии (по етикет)

 • Строителите изкарват 1000 машини на протест в София

  Камарата на строителите в България организира мирна демонстрация в подкрепа на строителния бранш.

 • Пчеларите излизат на протест

  Пчелари от цяла България излизат днес на протест пред Министерство на земеделието. Недоволството на бранша е свързано с помощите за сектора.

 • Протест в София заради мръсния въздух
  Десетки протестиращи се събраха по обяд пред сградата на Столична община заради мръсния въздух в столицата. Сред исканията на организаторите на протеста са напълно безплатен градски транспорт в дни с голямо замърсяване, както и да се ограничи ползването на лични автомобили, когато се отчита превишаване на нивото на фини прахови частици в атмосферния въздух. Протестът е под надслов "Дишай".
   

Оставете коментар