Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Президентът призова за „радиомълчание”, докато тече изборът на нов изтребител

Президентът призова за „радиомълчание”, докато тече изборът на нов изтребител

Президентът Румен Радев призова за "радиомълчание", докато тече работата на междуведомствената комисия, която разглежда офертите в процедурата по избор на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили.

"Има много неща, които мога да ви кажа, но в авиацията има един много хубав термин - радиомълчание", коментира Румен Радев. "Призовавам и премиера, и министрите, и народните представители да запазят радиомълчание, докато тече работата на междуведомствената комисия. Нека покажем, че сме цивилизована държава и прозрачност, обективност, равнопоставеност не са празни приказки", заяви президентът. 

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов определи като несериозна идеята за вземане на бойни самолети "под наем". Това не е "рент а кар" - отиваш в гаража на фирмата, наемаш автомобил, качваш се и караш, коментира той. Подготовката на пилотите е две години, а поддръжката на тези самолети, докато са "под наем", разходите по тях... не приемам това за сериозно, заяви Каракачанов. Имаме авиация, която трябва да поддържаме, тя е необходима. Проектът е в ход, комисията работи, изпратени са писма до участниците за уточняване на определени детайли, чака се техният отговор, комисията ще свърши работата си, каза Каракачанов и добави, че се работи за това и политико-военната група да приключи до края на годината.

"Но в края на краищата, по-добре, както казва народът - два пъти мери, един път режи, отколкото да гоним някакъв стахановски срок, да бързаме и да допуснем грешки, с които да бъдем след това уязвими", коментира министърът на отбраната.  

На въпрос за ситуацията в Гълъбово, Красимир Каракачанов посочи, че полицията върши всичко, което е по силите й. Напрежение има, то не е за пръв път в тези региони, но е крайно време да обърнем политиката и да изхождаме от Конституцията, която гарантира равни права на всички. Не може една част от гражданите да имат или да смятат, че имат повече права. Овладяно е положението, истината е, че полицията в последната година - година и половина в много от случаите превантивно овладява подобни събития, добави вицепремиерът. Като голям проблем обаче той определи т.нар. медиатори на тази общност - предимно местните "барони", които не вършели никаква работа.

Попитан защо не се е състоял днес коалиционният съвет, Каракачанов каза, че той самият има ангажимент, Цветанов имал политически ангажименти в провинцията, а Валери Симеонов се наложило да остане в Бургас. Не търсете в конкретния случай нещо специално, а и в интерес на истината миналия път уточнихме някои законодателни действия на двете парламентарни групи, така че днес не беше спешно, и при наличието на ангажименти на трима от членовете на коалиционния съвет, не е задължително да го провеждаме точно днес, добави той.

Президентът Радев и министър Каракачанов участваха в церемонията по поднасяне на венци пред Паметника на българския летец до сградата на парламента, в навечерието на празника на авиацията и българските Военновъздушни сили - 16 октомври.

Държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев прие почетния караул по случай празника и поздрави гвардейците. Пред журналисти той пожела на военните от ВВС здраве, сили, енергия и вяра за едно по-добро бъдеще на българската военна авиация, което те заслужават. Българските ВВС не са само стожер на националната сигурност, те са извор и доказана школа по родолюбие, патриотизъм, чест и достойнство, каза президентът Радев, който изрази благодарност към всички ветерани и семействата на военнослужещите и цивилните служители.

Източник: БТА

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар