Неделя, 21 Април 2019
Неделя, 21 Април 2019
Бисер Петков: Законопроектът за хората с увреждания утре влиза в Министерски съвет

Бисер Петков: Законопроектът за хората с увреждания утре влиза в Министерски съвет

На Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър.

Вървим по изготвения график за разглеждане на този законопроект. Той утре ще постъпи в Министерския съвет, след като мина консултативният процес. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков на брифинг след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден проектът на Закон за хората с увреждания, внесен от социалния министър, предаде Novini.bg

В последните няколко месеца много интензивно се работеше по подготовката на законопроекта, добави той.

Петков обясни, че в законопрокта са заложени мерки за подкрепа на хората с увреждания и за реализиране на техни права. В проекта са включени две национални програми – едната подпомага работодателите, като осигурява финансиране за пригодяване на работните места за хората с увреждания, а другата е за по-достъпна жилища среда.

Предвидени са средства за реализиране на тези програми, както и за по-високите помощи за хората с увреждания, които за първи път се базират на минималната заплата, заяви социалният министър.

Закрилата на хората с увреждания при уволнение остава. Отпада промяната, която имаше на предишен етап в Кодекса на труда, уточни Петков.

Той съобщи, че специален орган ще замени сегашната Агенция за хората с увреждания, ще бъдат създадени и областни съвети за политика за хора с увреждания. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар