Сряда, 20 Март 2019
Сряда, 20 Март 2019
Цветанов за депутатските имунитети: Истината ще излезе в кратки срокове

Цветанов за депутатските имунитети: Истината ще излезе в кратки срокове

Това са нормални процедури. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов в Хелзинки по време на конгреса на ЕНП.

Думите му са по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се снеме имунитетът на шестима депутати, сред които на народния представител от БСП Елена Йончева и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки.

„Когато българските институции работят, когато има необходимост да се извършат съответните разследвания и когато депутатите имат съответния депутатски имунитет, това е една процедура, в която главният прокурор сезира българския парламент. Народните представители преценяват дали доброволно да се освободят от този имунитет или да минат през процедура в пленарна зала“, обясни Цветанов.

Според него всички народни представители са с нагласата да се откажат от имунитета, за да могат да бъдат направени съответните проверки.

„И разбира се съдът е този, който ще прецени дали дадено лице е виновно, или не. Но от самия факт, че имаме институции, които работят, самият факт, че имаме депутати, които биха съдействали на разследването - мисля, че истината ще излезе в съвсем кратки срокове и това е целта на всички тези процедури“, обясни още председателят на ПГ на ГЕРБ.

Той коментира и избора на Европейската народна партия кой да е нейният лидер на предстоящите европейски избори.

„Аз съм убеден, че той ще бъде избран безапелационно от днешния конгрес. Хубавото е, че за разлика от другите политически семейства ЕНП има двама кандидати, двама изключително силни и много аргументирани. Но Манфред Вебер беше с няколко идеи по-добър и затова дадох гласа си за Манфред Вебер“, обясни той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар