Четвъртък, 18 Април 2019
Четвъртък, 18 Април 2019
Алекси Стратиев: Предложената "бонус-малус" съдържа духа на средновековната инквизиция

Алекси Стратиев: Предложената "бонус-малус" съдържа духа на средновековната инквизиция

В България има регистрирани 4 милиона автомобили и 1 милион шофьори. Застрахователните лобита имат интерес „Гражданска отговорност“ да е за колите, а не за водачите.

Духът на средновековната инквизиция се съдържа в предложената наредба от Комисията за финансов надзор за „бонус  – малус“ системата. Това заяви пред БНР Алекси Стратиев, бивш началник на КАТ, сега експерт по пътна безопасност.

Системата „бонус-малус“, която е подложена на обществено обсъждане в последните дни, предизвика огромни критики и е в центъра на обществения дебат в момента. По принцип подобна система е изградена върху схемата да се поощряват дисциплинираните шофьори и да се наказват рисковите. Системата, предложена от КФН, обвързва цената на „Гражданска отговорност“ не само с водача, но и със самия автомобил. При продажба върху колата продължават да тежат „малусите“ на предишния собственик.

„Подкрепям винаги една такава система „бонус – малус“, която дава бонус на добрите водачи и малус на лошите водачи. Конкретно към публикуваната наредба на сайта на Комисията за финансов надзор – най-общо казано, в нея е духът на средновековната инквизиция“, заяви Стратиев, като даде примери. „При кражба на автомобил ти се налага малус. По пътя на тази логика нека да се включат всички престъпления от Наказателния кодекс – за грабеж, за убийство и т.н. Това не е свързано категорично с безопасността на движението! Да, укоримо е, но не по този начин“, каза експертът. 
Той постави и въпроса защо се освобождават държавните и  общински автомобили от „бонус – малус“ системата. „Няма логика в това. Поведението на водачите на тези автомобили също би трябвало да се санкционира. Става дума за постигане на безопасност на пътя, не само за финансови средства. Другото е, че  много от нещата се припокриват с наредбата за контролните точки. В системата бонусите са безкрайно смешно малки, докато малусите са безкрайно големи“, обобщи той. 
Стратиев е категоричен, че трябва да има широка дискусия по проекта. Според него не трябва рязко да се вкарват в обществения живот такива изисквания към тази система.
„Да ме извинява КФН, но за тази система говорят от 10 години. Да се предлага нещо, което сега, ако трябва да се корегира, нямало време, не е коректноо. Не е коректно!“, заяви Стратиев.

 Пред БНР Явор Иванов от платформата „Кар стори“ също приветства по принцип идеята за системата „бонус  – малус“, но заяви, че нещата отново се побългаряват“. 
„Защо като изряден шофьор трябва да нося тежестта на предишния собственик  на МПС? Губи се логиката. Абсурдно е вината да е на колата. Вината трябва да е  насочена към водача. Има обаче лобита, които са по-силни от разума“, каза още Иванов и уточни: „В България има регистрирани около 4 млн. МПС-та и сигурно около 1 млн. водачи. Много  по-лесно е да се събира премия от 4 млн. автомобила, отколкото от 1 млн. водачи“. 
Опасявам се, че ще бъде прието това, което е изгодно за лобитата, заяви Иванов. 
Според така предложената система, ако си купиш автомобил с утежнения от малус и те са 400%, трябва да минат 20 години в изрядно шофиране, за да стигнеш базовата цена на колата, подчерта още експертът. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар