Четвъртък, 20 Февруари 2020

ndt banner2

Четвъртък, 20 Февруари 2020

По-високи заплати за властта точно преди коледните празници

По-високи заплати за властта точно преди коледните празници

От този месец народните представители ще получат по-високи заплати, показват изчисления на база данни от НСИ на вестник "24 часа".

Според сметката, увеличението ще е 90 лева. То се обуславя от по-високата средна заплата в публичния сектор през последния месец от третото тримесечие - 1173 лева. Припомняме, че депутатското възнаграждение се формира от три средни заплати в сектора. Така за ноември всеки народен представител ще вземе 3519 лева. През февруари тази година обаче депутатите вземаха още повече - 3540 лева. Всичко това е базова заплата, без да се броят добавките за участие в парламентарна комисия - 10%, а повечето депутати са членове на поне две, както и 1,6% за година трудов стаж. Плюс това депутатите вземат и по две трети от заплатата си допълнително под формата на разходи за наемане на сътрудници и други, като за това особено строг отчет няма.

Най-високата заплата в държавата обаче е на президента. Той получава официално минимум две депутатски заплати, т.е. от декември Румен Радев ще се разписва срещу 7038 лева. Той също получава по 1,6% отгоре за всяка прослужена година, което за неговия стаж прави около 60% отгоре или чистото му възнаграждение отново минава 11 000 лева.

Премиерът и председателят на парламента са малко по-назад от държавния глава - вземат само 50% повече от депутат. Така месечната заплата на Бойко Борисов става 5278 лв., т.е. се увеличава със 135 лева в сравнение със сегашната. Това е обаче без добавката за трудов стаж, която също е по 1,6%. При трудовия стаж на Борисов премиерската му заплата става над 7000 лева. Министрите получават по 30% над основната депутатска заплата, т.е. 4574 лева от ноември, плюс стаж.

Как е за обикновените хора?

Средната заплата в България през третото тримесечие става по-ниска с 0,7% в сравнение с второто тримесечие - 1117 лева.

Спадът на заплатите е най-голям във финансовите и застрахователни дейности - с 5,6% в сравнение с предното тримесечие, но самите заплати на финансистите и застрахователи са сравнително високи - 1815 лева сега и 1922 лв. през месеците от април до юни.

Най-високи продължават да бъдат заплатите в сферата на ИТ, далекосъобщенията и създаването на информационни продукти. Там средната заплата е 2661 лева, само с 2 лева по-ниска от предното тримесечие. От началото на годината тя е нараснала с над 300 лева месечно. На трето място е добивната промишленост - средна заплата от 1804 лева, а в енергетиката средното възнаграждение е 1656 лева.

В хотелиерството например средната заплата се вдига, но продължава да е сред най-ниските. В началото на годината тя е била 631 лева, през второто тримесечие е 697 лева, а сега е вече 707 лева.

В образованието за първи път от доста време насам има лек спад на средната заплата от 2,5% в сравнение с предното тримесечие. Средната заплата в тази сфера обаче в момента е по-висока отколкото в началото на година - 1073 лева срещу 974 лева през първото тримесечие на 2018 година.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner