Понеделник, 27 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 27 Януари 2020
Салмонелата разболява двойно повече българи

Салмонелата разболява двойно повече българи

На всеки седем часа регистриат по един пациент, покосен от заразната болест

По един българин на всеки седем часа е пипвал салмонела в последната седмица според справка на Националния център по заразни и паразитни болести. А от началото на годината повалените на легло от хранителната токсоинфекция са 623-ма, или почти двойно спрямо същия период на 2014-а, когато са били едва 383-ма души, съобщава "Труд".

„Причината е, че лятото дойде изведнъж и седмици наред времето бе изключително горещо. Ако при такива условия (над 28 градуса) ястия с месо, мляко и яйца като пасти, торти, кремове, макарони, кюфтета, месно руло и дори миди се оставят повече от 4 часа извън хладилника, който ги изяде, ще бъде повален от салмонелоза“, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести. Има случаи, при които дори коктейл, в който се поставя белтък, докарва неприятното страдание на пишман купонджиите.

Салмонелозата протича с дискомфорт в стомаха, позиви за гадене, повръщане, спастични болни в корема и профузни диарии, които могат да стигнат до 30 на ден. „Болестта се предава по фекално-орален път, затова е толкова важно преди хранене човек да си мие ръцете и да консумира сигурна и проверена храна“, каза още проф. Кантарджиев. По крайпътните и крайморските капанчета обаче, особено в жегата, не навсякъде хигиената е на ниво.

Норовируси дебнат от марули и салати 

При леко захлаждане през лятото, каквото се очаква след първите десет дни на септември, се активира още една зараза - норовирусите. Това съобщи вчера пред „Труд“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на центъра по заразни и паразитни болести.
Последните „жертви“ на чревното страдание станаха жители на Разлог преди 2 седмици, когато също имаше леко понижение на температурите. „Норовирусите разболяват чрез неизмити листни зеленчуци като марули и салата или плодове - например нектарини, праскови, ябълки или грозде“, посочи специалистът.

Характерното за норовирусите е, че се размножават в храносмилателната система, могат да повалят всеки, но най-опасни са за децата и възрастните, тъй като при тях може да се стигне до обезводняване. „Друго важно е, че се отделят от организма на заразените цяла седмица след като пациентите са били повалени от заразата“, допълни проф. Кантарджиев. Симптомите на заболяването са болки в стомаха, гадене, повръщане и разстройство.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner