Събота, 07 Декември 2019

ndt banner2

Събота, 07 Декември 2019
Църквата ще получава по 43 млн. лв. на година

Църквата ще получава по 43 млн. лв. на година

Държавни пари ще получават и другите регистрирани вероизповедания, като бахаи, дъновисти и кришнаити, които общо наброяват 11 444 души.

Над 43 млн. лева субсидия на година ще получава Българската православна църква, ако бъдат приети промените в Закона за вероизповеданията. Това сочат изчисленията въз основа на поправки, внесени между първо и второ четене на законопроекта от шефа на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, пише „Монитор“.

Измененията отразяват забележките срещу проекта, които бяха направени от основните религиозни общности в страната.

Според новите предложения парите от държавния бюджет, които ще получават вероизповеданията, ще се определят от броя на хората, заявили принадлежност към една или друга религия по време на последното преброяване. За вероизповеданията, към които принадлежност са обявили над 1% от населението, сумата ще бъде 10 лева на вярващ. Към момента на тези критерии отговарят Българската православна църква, към която при последното преброяване са се причислили 4 374 135 лица и мюсюлманското вероизповедание, принадлежност към което през 2011 г. са обявили 546 004 човека. Това означава, че субсидията за БПЦ ще бъде 43,7 млн. лева, а за мюсюлманското вероизповедание – 5,4 млн. лева.

С промените се предвижда субсидия и за по-малките вероизповедания, като протестантите, към които са се причислили 64 476 души, принадлежащи към десетки църкви с отделна регистрация, и католиците, които са 48 945 човека. Държавни пари ще получават и другите регистрирани вероизповедания, като бахаи, дъновисти и кришнаити, които общо наброяват 11 444 души. За тях обаче няма да важи формулата по 10 лв. на вярващ, а ще им се определя бюджет според възможностите на хазната.

В първоначалния вариант за тях пари не се предвиждаха. В случай че има възможност за субсидия, тя ще им се отпуска по сегашния ред. Към действащия в момента Закон за вероизповеданията всички регистрирани религиозни общности получават средства от държавата, като заявяват определена сума, която се гласува от кабинета. За тази година общите пари възлизат на 5,5 млн. лева, като 3,9 млн. лева от тях отиват за БПЦ.

Предвиждат се и допълнителни промени в полза на протестантските църкви, направени въз основа на предложения между двете четения на проектозакона в пленарната зала. Те допълниха, че занапред регистрацията на ново вероизповедание ще става, ако инициаторите могат да представят подписка не на 300, а 3000 лица, числящи се към него. Предлага се и да отпадане предложената забрана богослужението да е само на български език. Храмовете ще са собственост само на православната църква или съответното вероизповедание. Те няма да могат да бъдат придобивани от други лица, предлагат още двамата вносители. Не се допуска и извършване на публични религиозни обреди в сграда или нейно помещение, които не са предназначени за извършване на религиозна дейност.

Религиозните общности и институции се задължават да представят до края на месец февруари всяка година на Дирекцията по вероизповеданията при МС списък на обредите, молитвените и богослужебните домове, предназначени за извършване на техните публични религиозни обреди. Освен това те няма да могат да включват в дейността си малолетни и непълнолетни лица, освен с изричното писмено съгласие за конкретни дейности на техните родители, настойници или попечители. Това означава, че ще се изисква бележка и за обучение в неделните училища, както и за ученически екскурзии до манастири и други молитвени места.

Проектозаконът предвижда чужденци да могат да участват в богослуженията и ритуалите, да проповядват и да набират средства, но само след предварително съгласуване с Дирекция по вероизповеданията при Министерския съвет. Остава и правото на религиозните институции да разкриват училища и да получават дарения, включително и от чужбина.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар