Събота, 22 Февруари 2020

ndt banner2

Събота, 22 Февруари 2020

Въздухът на София убива!

Въздухът на София убива!

Геноцид върху софиянци. Само така може да бъде определен убийствено опасният въздух, надвиснал над града.

Вчера концентрацията на ФПЧ 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 – около 20 пъти над границата. Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС.

По всички международни стандарти концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки за неотложно. Париж например забранява работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3. Столичната община обаче при концентрации над 1000 μg/m3 продължава да крие информация от гражданите и да бездейства. За днес управляващите са предвидили само две мерки – призив гражданите да ползват градския транспорт и призив при възможност да не се отопляваме с твърдо гориво. Ако не беше престъпно и опасно за здравето, щеше да е смешно!

Г-жо Йорданка Фандъкова – Yordanka Fandakova – евтиният ПР и призоваването не е решение! Ситуацията изисква спешни, категорични и непопулярни мерки сега!

  • Пълна забрана, постоянен контрол и тежки наказания за всички, които горят пластмаса, дрехи, гуми, масла, кабели…
  • Започнете процеса по пълната забрана на отопление с твърдо гориво. Дайте алтернативи: например разширете топлофикационната мрежа и спрете течовете в дружеството!
  • Вместо да унищожавате, започнете да разширявате трамвайната и тролейбусна мрежа като алтернатива за придвижването с личния автомобил.
  • Върнете измервателната станция на Орлов мост и поставете по една във всеки район на София.
  • Оправете модела за ранно предупреждение и прогноза, прикриващ реалното замърсяване. Според същия София никога не е толкова замърсена, че да започнете да предприемате съществени мерки.

Въздухът е тих и невидим убиец, а неговите последствия ще ги почувстваме след години. Затова геноцидът в София трябва да спре! Сега!

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner