Петък, 06 Декември 2019

ndt banner2

Петък, 06 Декември 2019
Отпускат 24 млн. лева за ремонт на студентски общежития

Отпускат 24 млн. лева за ремонт на студентски общежития

За първи път от 2008 г. насам за 2019 г. се отпускат 29,4 млн. лева за ремонти на студентските общежития в страната, след като такива целеви средства не бяха отпускани за толкова дълъг период. 

Това каза Яна Вангелова - председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към университетите.

Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществото, от медиите и студентите, припомнят от НПСС. И отбелязват, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване.

Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията в общежитията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши битови условия.
Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29,4 млн. лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Яна Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната".

Това са общежитията към Шуменския университет, като в недобро състояние са и сградите на общежитията във Варна и в Пловдив. В София лошо е състоянието на 15-и блок на Националната спортна академия, както и на 7-и блок на Медицинския университет. Има студентски общежития в страната, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи Вангелова.

Свързани статии (по етикет)

  • Всеки зает създава 21.5 лв. БВП за един отработен час

    По предварителни данни през третото тримесечие на 2019 г. БВП на един зает се увеличава с 3.0% в сравнение със същото тримесечие на предходната година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ)

  • С искане за ремонт: Трети ден блокада на пътя за Кърджали

    От стачния комитет обявиха готовност за гражданско неподчинение и постоянна блокада на пътя за Кърджали

  • Ето как ще изглежда площад "Св. Неделя"

    Студиото на световното величие в архитектурата Масимилиано Фуксас спечели международния конкурс на Столичната община за новата визия на площад "Св. Неделя" в центъра на София. Резултатите бяха обявени днес от многонационално жури в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова

Оставете коментар