Понеделник, 20 Януари 2020

ndt banner2

Понеделник, 20 Януари 2020
Отпускат 24 млн. лева за ремонт на студентски общежития

Отпускат 24 млн. лева за ремонт на студентски общежития

За първи път от 2008 г. насам за 2019 г. се отпускат 29,4 млн. лева за ремонти на студентските общежития в страната, след като такива целеви средства не бяха отпускани за толкова дълъг период. 

Това каза Яна Вангелова - председател на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) към университетите.

Всяка година, преди началото на учебните занятия в университетите, студентските общежития и тяхното лошо състояние са обект на дискусии и коментари от обществото, от медиите и студентите, припомнят от НПСС. И отбелязват, че част от студентските общежития в страната не са ремонтирани още от тяхното построяване.

Дългата експлоатация и амортизация е довела до това, че голяма част от помещенията в общежитията са негодни за живеене и студентите са принудени да живеят в лоши битови условия.
Предстои да се обсъжда в Министерството на образованието и науката тези 29,4 млн. лева за ремонти на кои общежития в страната ще бъдат използвани, каза Яна Вангелова. Тя обясни, че студентските общежития в Шумен са в много лошо състояние и те са "едни от най-зле изглеждащите сгради на общежития в страната".

Това са общежитията към Шуменския университет, като в недобро състояние са и сградите на общежитията във Варна и в Пловдив. В София лошо е състоянието на 15-и блок на Националната спортна академия, както и на 7-и блок на Медицинския университет. Има студентски общежития в страната, които не са ремонтирани от построяването им преди 50 години, обобщи Вангелова.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner