Неделя, 16 Юни 2019
Неделя, 16 Юни 2019
Водата поскъпва от 1 януари

Водата поскъпва от 1 януари

Нови цени на водата ще има от 1 януари в редица градове в страната. Това показва доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), който ще бъде подложен за обществено обсъждане, пише "Труд".

В София кубикът поскъпва с близо 20 стотинки, като цената става 2,585 лв. за куб. м от 2,354 лв. за кубик досега с ДДС. В Бургас цената вече гони 3 лева при 2,729 лв. с ДДС досега. За Варна регулаторът предвижда кубикът да стане 3,097 лева при - 2,974 лева досега.

По-малко ще е повишението на ВиК услугата в Пловдив, където потребителите се предлага да плащат по 2,216 лева за кубик, при досегашни 2,20 лв. за кубик. Увеличение ще има и в Монтана и Враца. Там обаче новата цена надхвърля социално поносимата, уточняват от КЕВР. Затова в двата града се предвижда тя да стигне до прага, който съответно е 2,967 лв. за куб. в Монтана и 3,171 лв. за кубик във Враца.

Определянето на цените от 1 януари 2019 г. е заложено в бизнес плановете на ВиК дружествата, уточниха от КЕВР. Освен тях при определяне на новите цени регулаторът взима под внимание процента на инфлацията за годината, както и коефициента на изпълнение на предвидените за периода разходи. Именно заради неизпълнени разходи ВиК Кърджали ще бъде санкционирано и там цената на водата ще бъде намалена, посочиха от КЕВР.

Свързани статии (по етикет)

  • Без вода в някои части на столицата на 17 юни

    На 17 юни 2019 г. (понеделник), във връзка с подмяна на сградно водопроводно отклонение на ул. „Димитър Манов“ кв. „Иван Вазов“ се налага спиране на водоподаването от 11:00  до 17:00 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на:

  • Протест срещу цената на бензина в центъра на София

    Протест срещу цените на бензина се провежда в София. В 17 часа пред БНБ се събраха няколко дестки души, а след това протестиращите се отправиха на автошествие, което премина покрай Министерски съвет, сградата на "Лукойл", а след това се отправи към кръговото кръстовище на 4-и км с крайна цел отново Ларгото.

  • Трети ден Стрелча е без вода

    Трети ден град Стрелча е без вода и в бедствено положение. То бе обявено от кмета Стойно Чачов на 10 юни, след като придошлата от пороите река Меди дере заля единствения водопровод и затлачи съоръженията с кал, тиня, камъни и дървета.

Оставете коментар