Събота, 25 Януари 2020

ndt banner2

Събота, 25 Януари 2020
Дончо Атанасов от АПИ поиска 1 милиард лева за снегопочистване на магистралите!

Дончо Атанасов от АПИ поиска 1 милиард лева за снегопочистване на магистралите!

Ще бъдат наложени глоби на снегопочистващи фирми заради несправяне със ситуацията във вчерашния ден с обилен снеговалеж. Конкретно става въпрос за компанията, която се грижи за автомагистрала „Струма”.

Освен това при прогноза за следващ подобен снеговалеж директно ще се предприемат мерки да се спира движението на камиони по републиканската пътна мрежа.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова след заседания на сформирания щаб за зимната обстановка, в който се включва и министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Членовете на щаба признаха за грешки в комуникацията по време на вчерашния ден, но бяха категорични, че всъщност настоящите средства за почистване на пътищата в страната не са достатъчни.

"Вчера изпуснахме момента за своевременното уведомяване на всички пътуващи по републиканските пътища за това, какво се случва по пътя и какви действия са предприети. Всички екипи по снегопочистване и регулиране на движението бяха задействани. Субективният момент е забавяне на пътноподдържаща фирма в процеса на почистване, което доведе до забавяне на АМ "Струма". Колегите от АПИ ще санкционират фирмата“, обяви Аврамова.

По думите ѝ оттук насетне съвместните действия на институциите ще бъдат координирани, за да се информират своевременно гражданите за усложнена пътна обстановка.

"Вече тежкотоварният трафик ще бъде спиран при прогноза за тежка метеорологична обстановка, така че да не се забавя пак движението по този начин", каза още тя.

Колкото до работата на щаба вътрешният министър Младен Маринов коментира:

"Оперативното звено на щаба заседава 24/7 под ръководството на АПИ и в него са включени представители на всички институции, ангажирани в почистването на пътищата в България. Направен е анализ на вчерашната ситуация".

"Вчера имаше изключително тежка метеорологична обстановка. Бяха изкарани всички възможни снегопочистващи машини и полицейски патрули, които работят по организация на движението. Имаше и проблемни участъци, които бяха вследствие на водачи на тирове, които не са се съобразили с пътните знаци и са аварирали. В това отношение са наложени административни наказания на 30 такива шофьори“, обясни вътрешният министър.

Членът на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"” Дончо Атанасов обяви, че до края на седмицата трябва да бъде завършен ремонта при 17-18 км на магистрала "Тракия", където вчера се образува едно от най-големите задръствания.

Именно той призова за повече пари за снегопочистване.

"Този бюджет, който е между 600 и 800 милиона лева не е достатъчен. Трябват около 1 милиард лева", обяви Атанасов.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар

baner

 FB banner