Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Сняг и силен вятър в Сливен и Бургас, жълт код за студено време в 13 области

Сняг и силен вятър в Сливен и Бургас, жълт код за студено време в 13 области

Оранжев код е обявен за днес в областите Сливен и Бургас заради очаквани ветрове със скорост до 30 метра в секунда, като в Бургаско са възможни и обилни снеговалежи. А в цяла Южна и в 6 области в Северна България е обявен предупредителен жълт код за очаквани валежи от сняг.
 
Над планините ще е облачно с валежи от сняг. До сутринта в Рило-Родопския масив и западните и централните райони на Стара планина снеговалежите ще са значителни. Ще духа силен, временно бурен вятър от север-североизток. Ще има условия за навявания.

По-късно през деня валежите над планините ще отслабват и спират, най-късно в масивите в Югозападна България. Вятърът също ще отслабва. Температурите още ще се понижат и максималната на височина 1200 метра ще е около минус 7°, а на 2000 метра – около минус 12°.

Край морето ще бъде предимно облачно с валежи от сняг. Вятърът ще е от силен до бурен вятър от север-североизток. След обяд валежите ще спират, а вятърът ще отслабва. Максималните температури ще са между 0° - 

Републиканските пътища се обработват превантивно от над 300 машини заради очакваните валежи от сняг и на места - виелици, съобщиха от Пътната агенция.

В София с над 100 почистващи машини от снощи се обработват улици срещу заледяване, съобщава пресцентърът на Столичната община. Приоритетни са трасетата на обществения транспорт и основните улици в кварталите. Обработват се и общински пътища, както и Южната дъга на Околовръстния път. На Витоша се опесъчават пътищата Драгалевци-Алеко и Бояна-Златните мостове.

Обилен сняг заваля тази нощ в цялата Смолянска област. Температурите навсякъде са отрицателни, а по високите части на областта са възможни заледявания, информира чрез профила си в социалната мрежа Областният управител на Смолян Недялко Славов.

Заради обилния снеговалеж са въведени ограничения по републиканската пътна мрежа:

През прохода Превала временно е ограничен за движение на МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета.

Забраната е в сила и за проходите „Печинско“ и проход „Рожен“ за МПС над 12 т. включително ремаркета и полуремаркета, а за МПС над 3.5 т. задължително с вериги.

Ограничава се движението по път III-866 Девин - Михалково за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета поради снегопочистване.

Към момента няма населени места без електрозахранване и водоснабдяване.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар