Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Константин Попов: Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС

Константин Попов: Със закупуването на F-16 осигуряваме модернизацията на ВВС

F-16 е прекрасен самолет. Когато казваме, че купуваме F-16, трябва да помислим какво всъщност правим - осигуряваме развитието и модернизацията на Българската армия, в частност на ВВС.

Ние се интегрираме в структурите на НАТО, започваме да разчитаме все повече на наши стратегически съюзници. Tова каза председателят на Комисията по отбрана в Народното събрание ген. Константин Попов пред NOVA.
 
„Грипен” също е прекрасна машина, но когато говорим за това, че сме в отбранителен съюз и там имаме съюзници, това определено носи някакъв позитив по време на избора. Няма как да не го отчетем, защото когато започнеш да използваш това, което си купил, а това е в една изключително критична ситуация - когато идва военен конфликт, е хубаво да се обърнеш към своя съюзник. Когато този съюзник е САЩ, с когото имаш стратегическо партньорство – това определено носи позитиви. Техниката е важна. Финансовата част е важна. Това са огромни средства от данъкоплатеца, но не може да се изпуснат и много други неща, които влияят върху избора. Не напразно е предложението на правителството договорът да бъде подписан поне от четирима министри. Това ще гарантира, че ще бъде взето най-доброто решение”, обясни Попов.
 
Председателят на Комисията по отбрана към НС коментира и позицията на президента по темата с изтребителите. Според Румен Радев при избора на самолет има лобизъм. „Лобистите са тези, които оказват неформален натиск за вземане на политическо решение. В този случай решението се взима от министрите, министър-председателя и Народното събрание. Те са обект на лобизъм. Всеки има право да защитава и да представя своя продукт. Това, което направиха американците, е съвсем нормално”, каза Попов.
 
Той обясни, че поддръжката на F-16 няма да излезе по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с тази на „Грипен”, но потвърди, че все още не са ясни точните суми. „Точно цифрите за поддръжката ги няма. Ако ги искаме, трябва да отидем на конкретни разговори, но не мога да разбера защо не искаме да отидем на тези разговори”, каза Константин Попов.
 
Източник: Nova.bg

Свързани статии (по етикет)

 • Президентът: Цената, която сме договорили за Ф-16, много скоро ще набъбне

  Не съм против F-16, но трябваше да се настоява за спазване на финансовата рамка. Това каза президентът Румен Радев по време на среща с посланиците и постоянните представители на България зад граница, предаде Агенция "Фокус".

 • Каракачанов: Не приемам никакви упреци от никого срещу военното ръководство за F-16

  Не трябва да хвърляме сянка на съмнение върху военното ръководство на Министерство на отбраната за F-16. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти по повод за F-16, предаде репортер на Агенция "Фокус"

 • Борисов: Аз настоях да платим веднага за F-16! Омръзна ми три пъти да плащам борчовете на предишните

  "Знаете, че САЩ не отстъпват от искането за отбрана да отиват минимум 2% от бюджета. Това е само началото на превъоражаването на нашите военно-въздушни сили. Аз настоях да си платим веднага. Взехме възможно най-добрия самолет, който значително подобрява нашите възможности. Също много спекулации чухме едва ли не, че ако няма 12, а са 9 ракети, се намалява боеспособността. Нищо подобно! Аз настоях да платим веднага, защото ми омръзна три пъти, като идвам в управлението, да плащам борчовете на тези, които са се пазарили"

  Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с посланиците и постоянните представители на България в чужбина, предаде репортер на Агенция „Фокус“

Оставете коментар