Понеделник, 22 Юли 2019
Понеделник, 22 Юли 2019
Оправдаха Огнян Донев за укриване на близо 63 млн. лв. данъци

Оправдаха Огнян Донев за укриване на близо 63 млн. лв. данъци

Състав на Софийския градски съд с председател Даниела Борисова оправда шефа на "Софарма" Огнян Донев и заместника му Борис Борисов за укриване на данъци.

Обвинението на Донев беше за укриване на близо 63 милиона лева, а на Борис Борисов - за 7,5 милиона лева.

"В центъра на този процес бях аз и най-голямата публична компания у нас "Софарма", коментира Донев след оправдателната присъда.

Той призна, че делото , което продължи години, се е отразило на публичния имидж на компанията, тъй като особено чужденците не можели да знаят за какво става въпрос у нас.

Огнян Донев бе обвинен, че е продал огромен брой акции на "Софарма" на свързани с него лица извън регулирания пазар на цена от 1 лев за акция, вместо по пазарните цени на акциите на "Софарма", които са били девет пъти по-високи. Така било избегнато плащането на данъците. 

Сделките са сключени през април и май 2006 г. Според държавното обвинение същинското укриване на данъци е извършено на 2 април 2007 г., когато Донев е подал данъчната си декларация за предходната година. По сметките на прокуратурата той е трябвало да декларира годишен финансов резултат в общ размер от 418.5 милиона лева и да плати 62.8 милиона лева данъци, но не го е направил. Според Огнян Донев при продажба на акции за 1 лев на нерегулиран пазар не се дължат данъци. Разследването започна през 2012 г., когато Огнян Донев и съдружникът му Любомир Павлов придобиха дялове във вестниците "Труд" и "24 часа". 

Обвинението срещу Борис Борисов пък е, че не платил близо 7.5 млн. лева данъци след две сделки с акции със "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на "ТЕЛСО" в общ размер от 74 831 051 лв. 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар