Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
Хърсев: Българските служби са знаели за 60-те млн. евро от Венецуела

Хърсев: Българските служби са знаели за 60-те млн. евро от Венецуела

Българската банка е третата финансова институция, през които са минали тези пари. Ако е имало нещо нередно, предишните две финансови институции също е трябвало да го установят, посочи той.

Не е вярно, че българските служби не са знаели. Всеки трансфер над 30 000 лева подлежи на контрол в съотвествие с мерките срещу изпирането на пари.

Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия финансистът Емил Хърсев по повод информацията, че ДАНС проверява българска банка за пране на 60 млн. евро от Венецуела.

"Изпирането на пари е много сложно престъпление, то е последващо. За да има изпиране на пари, трябва да има предхождащо действие, свързано с пресъпно действие. Трябва да се възползваме от случая, че Венецуела е в центъра на световното внимание, за да кажем много ясно – България е място, където банките са конкурентоспособни", заяви Хърсев.

"В момента, в който са преведени парите, знаем, че идват пари и ни изглеждат легални – знаем, че произхождат от търговия с петрол. Българската банка е третата финансова институция, през които са минали тези пари. Ако е имало нещо нередно, предишните две финансови институции също е трябвало да го установят", посочи финансистът.
 
Д-р Цветан Цанев (замесеният в аферата българин – б.р.) е доктор по право, защитил е докторат в Германия, практикуваше адвокатска дейност в Швейцария. Един такъв човек много трудно би нарушил закона, подчерта Емил Хърсев.

Не е много типично в една малка банка да влязат толкова милиони от Венецуела, каза Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Трябва да се каже кое е това, което американската страна е казала, че е незаконно. Играта, която играят адвокатите и банките, винаги е законна, но в много случаи в края на краищата се стига до огромни глоби. Банките искат да печелят с висок риск, което в много случаи се оказва нарушение на закона, заяви Безлов.

„Трудно е да се каже какво точно САЩ считат за незаконно в цялата схема”, каза още Безлов. И допълни, че българската банка, в която са парите от Венецуела, е една от институциите, които Европейската централна банка е решила да проверява при настоящи си мониторинг.

Ако се стигне до присъда, банката ще приключи със земното си съществуване, добави той.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар