Неделя, 19 Май 2019
Неделя, 19 Май 2019
ЕС отпусна допълнителни средства за околната среда в България

ЕС отпусна допълнителни средства за околната среда в България

Европейската комисия съобщи, че ще бъдат осигурени средства за 12 проекта в областта на околната среда в 10 държави от ЕС. Страните, които получават средствата, са Австрия, България, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария, Италия, Португалия и Словения. Проектите са насочени към опазването на природата, водите, въздуха. 

Избраните 12 проекта са с общ бюджет от 215,5 млн. евро, от които 116,1 млн. евро съфинансиране от ЕС. Средствата от ЕС се очаква да привлекат инвестиции до 3,2 млрд. евро.

Градове в България и Унгария ще получат средства за борба със замърсяването на въздуха. Проектите, които ще бъдат подкрепени, включват подмяна на замърсяващите битови отоплителни уреди или осигуряването на чист обществен транспорт, велоалеи, електрически зарядни станции. Двата проекта са с общ бюджет от 32,6 млн. евро, се посочва в съобщението. 

Уточнява се, че средства в нашата страна ще бъдат насочени към София, Бургас, Велико Търново, Монтана, Русе и Стара Загора. Отбелязва се, че в тези градове живее една трета от българското население.

 Източник: Фактор

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар