Петък, 18 Октомври 2019
Петък, 18 Октомври 2019
ГЕРБ не иска да изчисти от избирателните списъци 1.3 милиона мъртви души

ГЕРБ не иска да изчисти от избирателните списъци 1.3 милиона мъртви души

„1,3 млн. души са мъртвите души у нас”, заяви акад. Петър Иванов. 

Той прави подобен извод на базата на сравнение между данните на НСИ и избирателните списъци в ЦИК. „Числото избиратели 7 004 358 (на ЦИК) е по-голямо от числото на българските граждани над 18 години с право на глас, които са 5 726 035, с 1 278 323”, посочи академикът. „Те за кого ли ще гласуват? Аз мисля, че за ГЕРБ”, заяви той. Целокупно младите хора между 15 и 29 г. са малко над 1 млн. души, сочи годишният Доклад за младежта за 2017 г.

„Проблемът с избирателните списъци е сложен, не толкова, защото се гласува от името на починали хора, а защото системата на ГРАО не може да засича близо 2 млн. българи, които живеят в чужбина, без да са заличат адресите си тук“, заяви на свой ред зам.-шефът на ПГ на БСП  Крум Зарков. Той обясни, че между данните на ГРАО и данните на НСИ има разлика от 1.5 млн. души.

Припомняме, че предложението на БСП да има публичен регистър на избирателите, актуализиран на база данните на ГРАО, не беше прието - след две гласувания миналата седмица. ЦИК  така и не не води публичен регистър въпреки,ч че по закон трябва.

„ГЕРБ нямат намерение да изчистят списъците от мъртвите души”, заяви пък лидерът на БСП Корнелия Нинова по БТВ.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар