Петък, 19 Юли 2019
Петък, 19 Юли 2019
Бившият шеф на МВР подсъдим по делото "Червей" осъди прокуратурата за 50 000 лв

Бившият шеф на МВР подсъдим по делото "Червей" осъди прокуратурата за 50 000 лв

Това е решил в началото на месеца състав на СГС с председател Любка Голакова

 

Бившият началник на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов, който беше подсъдим по делото "Червей" с експредседателката на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, осъди прокуратурата да му плати обезщетение от 50 000 лева.

Това е решил в началото на месеца състав на СГС с председател Любка Голакова, въпреки че Костадинов беше само частично оправдан. Той беше обвинен през март 2015 г. за съставени 4 искания за специални разузнавателни средства до Янева и две справки за тях, в които e вписал неверни обстоятелства, както и за това, че e ползвал акаунта на служителка, за да влезе в информационната система на МВР и да провери дали е заличена полицейска регистрация на свидетел по операция "Червей".

Бившата шефка на СГС беше осъдена условно на три инстанции само по едно от обвиненията срещу нея - че е дала разрешение за използване на СРС за автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър" за 120 дни, въпреки че преди това е давала други разрешения за същата система.

Костадинов пък беше оправдан по по-тежкото обвинение - за документно престъпление, и признат за виновен само за това, че ползвал акаунта на служителка, за което съдът го освободи от наказателна отговорност и му наложи глоба от 3000 лева. Делото срещу него приключи на две инстанции в началото на 2017 г., а в решението на Софийския апелативен съд се казваше, че е учудващо, че Костадинов няма обвинение за заличаването на полицейските регистрации на въпросния свидетел.

Частичното му оправдаване по делото не е пречка той да потърси правата си по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), тъй като с Тълкувателно решение №3 на Върховния касационен съд от 2005 г. върховните съдии приеха, че обезщетение се дължи и в такива случаи, като се съпоставя тежестта на деянията, за които е постановена оправдателна присъда и тези, за които извършителят е признат за виновен.

Пред съда Костадинов е изтъкнал, че през близо двете години, в които е бил обвиняем и подсъдим, е получил "генерализирана тревожност", която се отключила непосредствено, след като станал обвиняем и продължавала и до момента.

За да прецени справедливото обезщетение, съдът е отчел заболяването, широкото медийно отразяване на делото "Червей" и предоставената информация по него, както и това, че Костадинов е оправдан по по-тежкото обвинение, което обаче също не е било за тежко престъпление, тъй като се наказва с до 5 години затвор, а делото е приключило за по-малко от две години.

 

Костадинов е искал да бъде обезщетен със 100 000 лева, но съдът е оценил причинените му неимуществени вреди наполовина. Той трябва да получи и 3500 лева за разноски по делото.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар