Събота, 21 Септември 2019
Събота, 21 Септември 2019
Сделката за "Нова телевизия" приключва до 4 месеца

Сделката за "Нова телевизия" приключва до 4 месеца

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение

Сделката за продажбата на "Нова телевизия" трябва да приключи през второто тримесечие на тази година.

Прехвърлянето на собствеността подлежи на регулаторно одобрение от страна на Комисията за защита на конкуренцията.

Подписването е станало късно в четвъртък вечерта.

Телевизията вече официално е българска, след като шведската компания "Модърн таймс груп" (MTG) обяви рано сутринта на 22 февруари на сайта си, че е продала "Нова Броудкастинг груп" на Кирил Домусчиев

Информацията за сделката дойде малко повече от месец, след като настоящия собственик - шведската MTG - се отказа да продаде "Нова Телевизия" на чеха Петр Келнер, който придоби активите на Telenor в България и региона.

Келнер бе готов да плати €185 милиона за активите на MTG в България. Не е известна сумата, която Домусчиев би платил, но вероятно тя е по-ниска. През 2008 г. шведската компания плати €620 милиона.

"Адванс медия груп" ЕАД е собственост на "Адванс Пропъртис" ООД, което притежава 117 компании в 23 страни. Те оперират в повече от 10 индустрии, сред които фармацевтика, корабоплаване, пристанищни операции, имоти и енергетика. Групата е собственост на българските бизнесмени, братята Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев.

"Инвестицията ни в "Нова Броудкастинг груп" е стратегическа за нашия инвестиционен холдинг. Тя ни дава възможност да навлезем в един перспективен и нов за нас индустриален сегмент. Възнамеряваме да продължим успешното развитие на медията, опирайки се на качеството и доказания професионализъм на хората и мениджърите, работещи в групата на "Нова". Неслучайно медията е водеща в страната", казва Георги Домусчиев, изпълнителен директор на "Адванс Пропъртис". По думите му компанията ще поддържа досегашната политика на "Нова Броудкастинг груп" за обективна публицистика, лоялност към зрителите и партньорите, както и високо качество на съдържанието и програмите. "Надяваме се с нашата финансова подкрепа медията да продължи да се развива ускорено и да предлага все по-добър и интересен продукт на зрителите", казва още Георги Домусчиев.

"Нова Броудкастинг груп" е най-голямата търговска медийна група в Българиясъс 7 тв канала и допълнителен онлайн бизнес, който достига до 74% от българското население всеки месец. Компанията генерира 112,5 млн. евро от продажби и 21,8 млн. евро оперативни приходи (EBIT - печалба преди лихви и данъци) за 2018 г. В нея работят 650 души.

NBOX.BG

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар